2 min. čitanja

RAZMJERI POPLAVE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI: Prava je sreća da nije bilo žrtava!

RAZMJERI POPLAVE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI: Prava je sreća da nije bilo žrtava!
Photo: Čitatelji/eZadar/Facebook

CIJELA ZADARSKA ŽUPANIJA nastradala je danas od poplava kakve ne pamte ni najstariji. U dva sata palo je više od dvostruko kiše od mjesečnog prosjeka. Zbrajaju se štete, a evo gdje je bilo najteže:

Nin

Poplavljena je solana, a prema izvještajima s terena, radnike koji su pobjegli u obližnje pogone Cromarisa spašava vojska. Bujica je odnijela stari most koji gradić povezuje s kopnom, pa je Nin ostao odsječen od kopna.

Razrovan je i uništen dio ceste prema Pagu.

https://www.facebook.com/crometeo.hr/photos/a.304860556303346.66127.286693444786724/1304137393042319/?type=3&theater

Otoci

Čitatelji portala eZadar iz Sali poslali su fotografije koje najbolje opisuju katastrofu u tom mjestu. Potopljeno je Saljsko polje, a posljedice se vide i u uvali Sašćica. Poplavljene su konobe, prizemlja obiteljskih kuća, uništene su ceste.

Photo: Čitatelj/eZadar

Poplavljene su dvorana i prizemlje Osnovne škole u Preku i Sutomišćici.

Poplava u Preku i Kali – Photo: Vatrogasci, oni su naši heroji/Facebook

U Preku su poplavljeni trajektno pristanište, urušena je cesta, poplavljeno je trajektno pristanište, a brodice su potopljene.

Vatrogasci su morali na intervenciju ispumpavanja vode i u Bibinje, no uslijed jake bujice, u jednom trenutku su morali spašavati i sebe, popevši se na vrh vozila!

U posljednja 24 sata pala je čak 341 litra kiše po četvornome metru, po podacima u Zračnoj luci Zemunik, prenosi službene podatke DHMZ-a Zoran Vakuča. Rujanski rekord ipak nije premašen – i dalje su to 352 litre koje su izmjerene ujutro 11. rujna 1986. godine. Inače, prosječna količina za cijeli rujan na ovoj je postaji oko 100 litara kiše po četvornome metru, a podaci postoje od 1961. godine.

Photo. Čitatelj/eZadar

Pomoć stiže i iz drugih županija, a na terenu je i vojska koja s potrebnom tehnologijom i mehanizacijom puno pomaže u ispumpavanju ključnih objekata. Zadar i županiju danas su obišli predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, kako bi se uvjerili u razmjere štete. S obzirom na viđeno, zaključak je kako je prava sreća u ovoj iznenadnoj nesreći, da žrtava nije bilo!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.