>
  1 min. čitanja

RAT S KRIVOLOVCIMA Unatoč zabrani, pustoše morsko dno Paga

RAT S KRIVOLOVCIMA Unatoč zabrani, pustoše morsko dno Paga
Foto: Gordana Višić / Ilustracija

PAG – Hrvatsko more ugroženo je i zbog pretjeranog izlova školjki. Prije dva mjeseca uvedena je zabrana, no krivolovci za to ne mare. Pustoše morsko dno, a školjke plasiraju na crno tržište, većinom u Italiji. Ugrožen je cijeli ekosustav, pokazuje to i primjer iz Paškog zaljeva, o čemu je prvi pisao Morski HR.

U akciji snimljenoj amaterskom kamerom prije 15-ak dana kod Zubovića, na Pagu, policija je pronašla 40 kg ilegalno izlovljenih školjki.

– Ovi što školjke love imaju grabljice i oni samo kopaju i ulove od najmanje do najvećege. I tako će dok ne unište sve – kaže Dario Zubović za HRT.

– Sve što ulove ide u Italiju gdje je kilogram školjke “rumenke” pet eura, a “prnjavice” desetak eura – dodaje Tihomir Kustić.

Pustošenje morskog dna – za neke je brza zarada, dok ih na djelu ne uhvate policija i inspektori. Odlučni su otočani i dalje motriti na svoje paške uvale. Prijavljivati svakog krivolovca, makar bio i iz susjednog mjesta.

Na HRT-u navode da će Ministarstvo poljoprivrede u čijoj je nadležnosti ribarska inspekcija u suradnji s policijom i carinom pojačano kontrolirati provedbu odluke o zabrani izlova školjaka, puževa, spužvi i bodljikaša u paškoj vali.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pažani opet snimili krivolovce? Policija ih nije zatekla na djelu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.