Raste podrška Festivalu bespravne gradnje u Vruji

Bliži se taj famozni 4. srpnja – u SAD-u će se slaviti Dan nezavisnosti, a u jednoj maloj uvali na makarskom primorju ono što je odavno trebalo legalizirati – okupacija pomorskog dobra, bespravna gradnja i potpuna devastacija prirode.

Postao je to, nažalost, modus operandi mnogih hrvatskih poduzetnika, lokalnih moćnika, osoba sumnjive pozadine, sportaša, stranaca, Gospinih vidjelica – nema tko se posljednjih godina nije polakomio za komad hrvatske morske obale kako bi ista bila samo njegova ili njezina. Sreća u nesreći je što Zakon pa i Ustav jamče svakom građaninu pravo da se kupa na 99,9% hrvatske obale. Ovaj 0,1% ostavit ćemo pod upitnikom.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Pa ipak godinama svjedočimo grabežu morske obale od strane pojedinaca na koje se zakon ne odnosi. Ili kasni s “odnošajem”. Najbolji primjer je višegodišnja devastacija uvale Vruje, divovskog izvorišnog sustava s podmorskom vrtačom promjera oko 60 metara, iz koje izvire golema količina vode, a koju je vlasnik Televizije Jadran Stipe Latković zgrabio sebi. Na državnoj zemlji pokušava sagraditi boutique hotel, bez ikakve dozvole i odobrenja. Naplaćao se Stipe kazni, nakupilo mu se inspekcijskih rješenja da uvalu mora vratiti u prvobitno stanje, no Stipe se godinama pravi blesav.

Kako bilo, brojni građani najavili su svoj dolazak u Vruju, na nedjeljnu proslavu bespravne gradnje i devastacije prirode, koja počinje u 17 sati. Među njima će biti i brojni umjetnici, koji su javno dali podršku festivalu neuobičajenog naziva, bolne istinitosti.

Među njima je i Darko Rundek, glazbenik koji je i u Zagrebu podržao brojne građansko-ekološke inicijative. Za ovu prigodu prilagodio je svoju Ay Carmelu, inače, originalno jednu od najpoznatijih pjesama iz Španjolskog građanskog rata.

I Jurica Pađen je shvatio ljepotu bespravne gradnje u Vruji pa joj je posvetio svoju dobro poznatu pjesmu.

Posebno dirljivu posvetu devastaciji Vruje poklonio je glumac, redatelj, pjesnik Rade Šerbedžija, koji je ploveći u čamcu izrecitirao pjesmu More, omiškog pjesnika Josipa Pupačića, koji je tu pjesmu, kažu, napisao baš u uvali Vruje.

Na nedjeljnu feštu u Vruju pjesmom poziva i legendarni Zoran Predin.

Podrška Festivalu stigla je i od Ede Maajke.

Mile Kekin, frontman Hladnog piva, podržao je Festival devastacije i bespravne gradnje koji se održava 4. srpnja u uvali Vruja, između Brela i Omiša.

Poznati košarkaš Dino Rađa lijepo je pojasnio zašto bi se ovu nedjelju u 17 sati trebalo doći u Vruju.

Saša Antić, slavni TBF-ovac i intelektualac, koautor pjesme “Ziđaj”, himne Festivala, stavio je i ove prekrasne stihove na papir.

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode otvoren je za sve, počinje u 17 sati uz bogati program.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljen program Festivala u Vruji, bespravni graditelji više nego dobrodošli