3 min. čitanja

Objavljen program Festivala u Vruji, bespravni graditelji više nego dobrodošli

Objavljen program Festivala u Vruji, bespravni graditelji više nego dobrodošli
Foto: Facebook/ Devastacija brda iznad uvale

VRUJA – Festival će se održati 4. srpnja u uvali Vruja s početkom u 17 sati. Događaj je, poručuju organizatori, uredno prijavljen policiji, a kako je riječ o državnoj zemlji, javnom dobru, na događaj su pozvani svi, uz napomenu da se pridržavaju novih epidemioloških uputa Stožera civilne zaštite RH, koje od 1. srpnja stupaju na snagu. Svi koji dolaze autima, moći će ih parkirati na odmaralištima uz cestu koja se nalaze odmah uz uvalu, ili u Brelima pa doći pješice. U samoj uvali gdje se održava program neće biti parkiranja.

U četiri sata programa posjetitelje očekuje 10 događanja.

17:00 – 18:00 Osnove joge na bespravno izgrađenim površinama

Prva na rasporedu je radionica Osnove joge na bespravno izgrađenim građevinama, a koju vodi instruktorica iz Brela, Dora Puharić. Počinje u 17 sati. To je jedino događanje koje bi se trebalo održati na plaži. Plažu je cijenjeni bespravni graditelj Stipe Latković ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji. Plaža se na Google tražilici reklamira kao “privatna” plaža njegova Resorta Vruja. Radionica osnova joge namijenjena je svima koji traže način kako da se oslobode stresa kojeg stvara nerad državnih institucija, bilo da su u tome tek početnici ili dugogodišnji njihovi korisnici.

17:30 – 18:00 Radionica vikend ziđanja i armiranja sušilom za robu uz korisne pravne savjete za buduće bespravne graditelje

Polaznici će se na ovoj zanimljivoj radionici upoznati s osnovama bespravnog graditeljstva kao što su armiranje sušilom za robu i gradelama te šalovanje vratima od kredence, a naučit će i zašto je najbolje ilegalne radove obavljati upravo vikendom. Svi budući bespravni graditelji ovdje se mogu javiti i za pravne savjete, a moguće je da se održi i ritualno spaljivanje građevinskih dozvola. Radionicu vodi Luka Mimica iz Mimica.

18:00 – 19:00 Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom

Radionicu vodi slikar, kipar i glazbenik Joško Klarić iz Brela. Posjetitelje će dočekati sav materijal, a radionica je namijenjena i početnicima i naprednim slikarima te svim mrziteljima prirode.

18:30 – 19:00 Performans stvarnog Vice Tomasovića i nevidljivog Siniše Labrovića

Na jednoj od okuka bespravne ceste uvrštene u popis za rušenje Građevinske inspekcije, performans će započeti umjetnik Vice Tomasović. Projekt u suradnji s nevidljivim Sinišom Labrovićem uključivat će ispisivanje rečenice na latinskom jeziku. Dalje ne smijemo otkriti.

19:00 – 19:45 Okrugli stol s arhitektima i urbanistima – Kako spriječiti bespravne graditelje da iseljavaju iz Hrvatske

Na njemu će o važnosti bespravnih graditelja za budućnost Hrvatske razgovarati Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split, Mariana Bucat arhitektica i kroničarka ilegalne gradnje u uvali Vruja, zatim Petra Radić, arhitektica iz udruge Kačić, ujedno nova načelnica Općine Podgora koja se u mandatu njenog prethodnika našla na udaru kritika zbog nasipavanja plaža materijalom od iskopa. Sudionice će davati korisne savjete kako potaknuti bespravnu gradnju u vašem gradu ili općini.

19:45 – 20:20 Nastup pučkog pjesnika iz Piska

Riječ je o pučkom pjesniku, poznatom splitskom kroničaru i stairičaru Borisu Dežuloviću, inače mještaninu Piska.

20:20 – 21:00 Glazbeni program

No to nije sve. Spremna su i tri cjelovečernja, popratna događanja.

IZLOŽBA RADOVA S FOTO NATJEČAJA “Moja omiljena bespravna građevina”

Na ilegalnom zidu koji hrabro štiti plažu od mještana, biti će postavljena izložba radova s foto natječaja “Moja omiljena bespravna građevina”. Izloženi će biti radovi najljepše devastacije prirode i bespravne gradnje pristigli iz cijele Hrvatske.

IZLOŽBA Odlazak Hrvata s mora

Riječ je o izložbi autora Eduarda Prangera, pisca i kartunista. Nadahnut slikom Otona Ivekovića “Dolazak Hrvata na more”, koja prema nekim teoretičarima prikazuje dolazak Hrvata upravo na Vruju, Pranger je 116 godina kasnije djelo prilagodio današnjim vremenima.

ŠEŠIR ZA DONACIJE

Događanje ima i humanitarni karakter. U šeširu za donacije prikupljat će se prilozi za sljedeću kampanju predsjednika Zorana Milanovića, budući da je jedan od većih njegovih financijera upravo devastator uvale Vruja. Naša je namjera maksimalno rasteretiti budžet ilegalnih graditelja kako bi oni mogli i dalje nesmetano nastaviti sa svojim hvalevrijednim akcijama.

Festival se, poručuju organizatori, održava lišen bilo koje političke stranke, ali pod niskim pokroviteljstvom gradonačelnika svemira Darija Juričana. Podsjetimo, Juričan je uzburkao nacionalnu, a osobito zagrebačku političku scenu kada se na zadnjim izborima kandidirao za predsjednika države.

Jedan je od aktivista koji godinama ukazuje na korupciju u zagrebačkoj gradskoj upravi te je autor filmova Gazda, Gazda 2 i Kumek. Ovaj potonji bavi se višegodišnjom devastacijom zagrebačkog gradskog proračuna i uzurpacijom gradskog zemljišta za privatne interese, u režiji pokojnog Milana Bandića i njegovih brojnih pomoćnika, a sve navodno pod dirigentskom palicom poduzetnika/kralja otpada Petra Pripuza.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Nijemac betonirao mul, nikome ne da pristup, postavio 4 bove i dovodi prijatelje s jahtama!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.