1 min. čitanja

Rafalei nam stižu preko sjevernog Jadrana i vrlo ćete ih vjerojatno dobro čuti!

Rafalei nam stižu preko sjevernog Jadrana i vrlo ćete ih vjerojatno dobro čuti!
Foto: MORH

Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale danas dolazi u Hrvatsku. U naš će zračni prostor ući preko sjevernog Jadrana.

Rafalei stižu oko 12:30 u Zagreb, a dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.

- Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se - rekao je u razgovoru za HRT, Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane. Što se Jadrana tiče, čuti bi ih mogli dakle najviše ljudi na njegovom sjevernom dijelu.

Rafale je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektroničke sustave. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona. Poznato vam je da je on jedan od rijetkih aviona koji može sam sebe napuniti u zraku, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatnog izgaranja goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. I obično ćete u literaturi naći da on nije multirol (višenamjenski),nego da je omnirol (svenamjenski).

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Danas u Hrvatsku stiže prvih šest Rafalea - Pogledajte ih!
0:00 /1:18 1×
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.