1 min. čitanja

Rađa se nova svjetska pomorska sila: "Ovo je naše dvorište, ne činimo to iz altruizma"

Rađa se nova svjetska pomorska sila: "Ovo je naše dvorište, ne činimo to iz altruizma"
Foto: Indijska ratna mornarica / Wikimedia

Indija je desetljećima usmjeravala svoju obrambenu politiku na svoje kopnene granice sa suparnicima Pakistanom i Kinom. Sada, kako se njene globalne ambicije šire, počinje širiti svoju pomorsku moć u međunarodnim vodama, uključujući patrole protiv piratstva i raspoređivanje flote u blizini Crvenog mora kako bi pomogla u zaštiti brodova od napada na civilne brodove.

Indija je poslala tri razarača s navođenim projektilima i izviđačkim zrakoplovima u studenom kada su hutski pobunjenici sa sjedištem u Jemenu počeli gađati brodove u znak solidarnosti s Hamasom, uzrokujući poremećaje na ključnoj trgovačkoj ruti koja obrađuje oko 12% globalne trgovine, piše AP.

- Raspoređivanje flote ističe Indiju kao zemlju s "proaktivnim doprinosom" međunarodnoj pomorskoj stabilnosti - rekao je viceadmiral Anil Kumar Chawla, koji se povukao 2021. kao šef južnog pomorskog zapovjedništva Indije.

- Ne činimo to samo iz altruizma. Osim ako niste pomorska sila, nikada ne možete težiti biti globalna sila. Indija, koja je već regionalna sila, pozicionira se kao globalni igrač danas, nadolazeća globalna sila - rekao je Chawla.

Indija široko objavljuje raspoređivanja svoje rastuće flote, signalizirajući svoju želju da preuzme širu odgovornost u pomorskoj sigurnosti za svijet i svoje rastuće pomorske ambicije regionalnom suparniku Kini.

- To je poruka Kini da možemo ovdje rasporediti velike snage. Ovo je naše dvorište. Iako ga ne posjedujemo, ali smo vjerojatno najsposobnija i najodgovornija rezidentna pomorska sila - rekao je Chawla.

Indijska mornarica pomogla je najmanje četirima brodovima, od kojih su tri napali hutski pobunjenici, a drugi za koji je Washington okrivio Iran, što je Teheran opovrgnuo. Također je provela nekoliko misija protiv piratstva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.