PUT ORADE Posljednjih godina u Jadranu ih je sve više

U vrijeme mrijesta od kraja rujna do studenoga, u potrazi za dubljim morem, orada/komarča/lovrata (Sparus aurata) kreće iz Venecije, preko Slovenije i Istre, prema jugu te predstavlja vodeću lovnu vrstu.

No, tek je u zadnjih desetak godina zabilježeno povećanje ulova divljih orada. Naime, u periodu od 1960–2000 god. u cijeloj Hrvatskoj lovila se manja količina orada, svega 58 tona, objavili su ove zanimljive podatke iz Aquariuma Pula.

Foto: Boris Kačan

Razlozi povećanja brojnosti orada u moru su: klimatske promjene (orada je euritermna vrsta kojoj ipak više odgovara toplija voda), uzgoj, odnosno bijeg iz kaveza, ali i uzgoj školjkaša na farmama gdje nalaze obilje hrane prilikom čega čine ogromne štete (uništava i do 90% prinosa).

Maksimalan životni vijek jedinki je 11 godina, maksimalna dužina 70cm (u prosjeku naraste od 33-40 cm) dok je maksimalna težina 17 kg. U prve dvije godine života je mužjak, a u trećoj godini postaje ženka (tzv. protoandrični hermafrodit) s tim da tijekom faze mužjaka jedinka ima funkcionalan testis te nefunkcionalne jajnike i obrnuto (tzv. asinhroni hermafrodit). Ženke u razdoblju od 3 mjeseca ispuštaju od 20 000-80 000 jajašca dnevno.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Divlja orada ili orada iz uzgoja – U čemu je razlika?
Orada napala muzgavca pred objektivom kamere