Pustinjska prašina ima vitalnu ulogu za fitoplankton

Znanstvenici su otkrili da gotovo posvuda čak i skromne količine pustinjske prašine povećavaju masu i poboljšavaju zdravlje fitoplanktona.

Fitoplanktoni su jedni od najmanjih i najbrojnijih organizama na planetu, a važni su za zdravlje i dobrobit mnogih oblika života. Kolaps svjetske fitoplanktonske populacije imao bi strašne posljedice za okoliš i civilizaciju.

Stoga nije pretjerano reći da je fitoplankton od vitalnog značaja za život na Zemlji. Ne samo da čini osnovu lanca prehrane u oceanu koji također hrani kopnene životinje i ljude, već utječe i na klimu.

Fitoplankton, poput zemaljskih biljaka, za rast zahtijeva sunčevu svjetlost, vodu i hranjive tvari, prenosi Sci Tech Daily.

Studija objavljena u časopisu Science otkriva da mineralna prašina s kopna igra vitalnu ulogu u oplodnji fitoplanktona u oceanima. Istraživači su u svom radu kombinirali satelitska promatranja i računalne modele.

Čestice prašine mogu putovati tisućama milja prije nego što padnu u ocean gdje hrane fitoplankton na velikim udaljenostima od izvora prašine, rekla je koautorica studije Lorraine Remer, profesorica istraživanja na Sveučilištu Maryland.

Znanstvenici su otkrili da gotovo posvuda čak i skromne količine pustinjske prašine povećavaju masu i poboljšavaju zdravlje fitoplanktona.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO NEVIDLJIVI STANOVNICI JADRANA Tisuću su puta manji od zrna riže!
U Jadranskom moru prepoznajemo brojne autohtone, ali u posljednje vrijeme i invanzivne vrste, koje se tu zbog sve intenzivnijih klimatskih promjena sve češće nastanjuju. To su, naravno, vrste koje vidimo golim okom. No jeste li znali da je Jadran bogat i vrstama koje su toliko male da ih ne možemo