1 min. čitanja

Pulski akvarij u suradnji sa Sveučilištem u Puli, provodi terenski rad i provjeru stanja podmorja otoka Mljeta

Pulski akvarij u suradnji sa Sveučilištem u Puli, provodi terenski rad i provjeru stanja podmorja otoka Mljeta
Foto: Aquarium Pula

Svake godine pulski akvarijski tim, u suradnji s kolegom sa Sveučilišta u Puli, provodi terenski rad i provjeru stanja podmorja otoka Mljeta.

- Ove godine smo se usredotočili na ulov papigača (Sparisoma cretense) za potrebe našeg akvarija. Razlog tome je njihova uspješna prilagodba na život u akvariju (uz posebnu prehranu), kao i njihova učestala pojava u ovom području, često kao jedini ulov ribara - objasnili su stručnjaci iz Akvarija.

Njihova ekspanzija rezultat je porasta površinske temperature mora (srednja s 25° na 27 °C) i dubinske (termoklina se u posljednjih 20 godina spustila s 20 na 50 metara), kao i bogatstva podmorja crvenim vapnenastim algama kojima se one hrane.

Papigače žive u zajednicama koje obično čine jedan mužjak i više ženki. Zanimljivo je da ako mužjak ugine, jedna od dominantnih ženki mijenja spol i postaje alfa mužjak.

Ženke su prepoznatljive po crvenkasto-narančastoj boji s tamnim rubovima, dok su mužjaci veći od ženki i sivoplave su boje.

- Tijekom lova primijetili smo da se papigače, slično hobotnicama, prilagođavaju boji okoliša te ih je vrlo teško uočiti. Zanimljivo je i to da noću izlučuju sluz kojom se cijele omotaju u tzv. kukuljicu kako bi se zaštitile od predatora i parazita - objašnjavaju iz Akvarija.

Ime su dobile po ustima nalik kljunu. Stružu koralje i stijene na kojima rastu alge, a nejestive dijelove izbacuju iz tijela u obliku pijeska. Jedna papigača može proizvesti i do 100 kg pijeska godišnje.

Nastanjuju dubine od 1 do 50 metara sa stjenovitim, kamenitim dnom. Rasprostranjene su uglavnom u Mediteranu, ali i uz istočni rub Atlantskog oceana.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.