1 min. čitanja

Prvo solarno selo cilja na potpunu energetsku samodostatnost

Prvo solarno selo cilja na potpunu energetsku samodostatnost
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Albansko selo prihvatilo je solarnu energiju te postalo prva albanska građanska energetska zajednica, a konačni im je cilj potpuna energetska samodostatnost.

Kute je selo u južnoj Albaniji čiji su stanovnici prvi puta dospjeli na međunarodne naslovnice 2010-ih. Tada su se udružili s grupama za zaštitu okoliša kako bi zaustavili izgradnju brane na rijeci Vjosa.

Naime, mnogi poljoprivrednici u Kuteu oslanjaju se na tu rijeku za održavanje svojih usjeva i napajanje životinja, ali i za ribarstvo, prenosi The Parliament.

Kako bi dokazalo da su manje destruktivne alternative za proizvodnju energije doista održiva opcija, mjesto je prihvatilo solarnu energiju i postalo prva albanska građanska energetska zajednica. Prije toga, stanovnici su po mraku ulicom hodali s bakljama.

Prije dvije godine nekoliko je javnih zgrada opremljeno velikim solarnim pločama. Paneli trenutno ne napajaju samo seosku uličnu rasvjetu, već i Dom zdravlja, Dom kulture, školu i upravnu zgradu.

Sljedeći je korak, kažu seljani i ekološke skupine koje ih podupiru u njihovim nastojanjima, transformirati Kute u potpuno samodostatnu energetsku zajednicu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Udružili se i struju plaćaju tek za djelić tržišne cijene
Članstvo u energetskoj zajednici je dobrovoljno i svatko iz nje može izaći u bilo kojem trenutku. Naravno, što su zajednice veće, to su otpornije na volatilnost tržišta. Energetske zajednice građana u Hrvatskoj još nisu zaživjele zbog brojnih zakonskih prepreka. U Europi su one sve češća p…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.