3 min. čitanja

Prvi hrvatski ronilački kongres

Prvi hrvatski ronilački kongres
Foto: Marjan Radović, Damir Zurub, Danijel Frka

ZAGREB – Zagreb postaje ronilačko središte u ovom dijelu Europe. Prvi put je Zagrebački velesajam domaćin ronilačkog kongresa u organizaciji Promocije ronjenja. Na 1. hrvatskom ronilačkom kongresu, ronilačka struka, dotaknut će i obraditi brojne teme vezane za ronjenje u Hrvatskoj.

Osim toga  stručnjaci će prezentirati svoja znanja i iskustva iz raznih područja, medicine, sigurnosti, podvodne fotografije, zakonske regulative i brojnih drugih.

Zagrebački velesajam na jednom mjestu okupit će rekordere u ronjenju na dah, sa zapaženim domaćim, ali i svjetskim rezultatima. Osim njih, kongres će predstaviti i najbolje majstore podvodne fotografije, čiji radovi krase brojne naslovnice popularnih svjetskih časopisa.

Foto: Damir Podnar
Foto: Foto Damir Zurub

Poseban naglasak kongresa stavljen je na ekologiju i zaštitu podmorja, kao preduvjeta za razvoj ove grane turizma. Za razvoj ronilačkog turizma u Hrvatskoj izuzetno je važno  podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode s naglaskom na važnost sigurnosti u ronjenju. Upravo će se na kongresu obrađivati tema ekologije te ulaganje u ekološke akcije i projekte koji doprinose očuvanju Jadranskog mora. Mora koje svojim prirodnim ljepotama i netaknutoj prirodi privlači sve veći broj zaljubljenika u morske dubine.

Foto: Marjan Radović

Zahvaljujući razvoju ronilačke opreme ronjenje kao aktivnost dostupno je širokom krugu ljudi, te je postalo zanimljiv i zabavan oblik razonode za današnjeg turista kojeg više ne zadovoljava sunce i more već traži dodatne sadržaje kojima bi obogatio svoj godišnji odmor.

Kongres će biti i mjesto razmjene iskustava svih dionika ronilačke struke, od vlasnika ronilačkih centara, instruktora ronjenja, trgovaca ronilačkom opremom, do samih turista zainteresiranih za ovu granu turizma. Svi sudionici kongresa imat će jedinstvenu priliku doznati najnovije trendove i informacije iz svijeta ronjenja.

Temeljem postojećeg stanja u ronjenju i pripadajućih sportskih, gospodarskih, ekoloških, turističkih i drugih brojnih pratećih aktivnosti, a u cilju međunarodne razmjene iskustva i znanja, promocije ronilačkih lokacija te prijedloga za poboljšanje ronilačke ponude Agencija Promocija ronjenja organizira 1. hrvatski ronilački kongres s međunarodnim sudjelovanjem  koji će se održati 21. i 22. veljače u Zagrebu,  Zagrebački velesajam (Dvorana Brijuni) u sklopu sajma Nautike.

Foto Danijel Frka
Foto: Damir Zurub
Foto: Dalibor Andres

Prvi hrvatski ronilački kongres održava se u organizaciji Agencije Promocija ronjenja i u suradnji s Zavodom za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, KBC Rijeka, SCUBAlifeom te RK HRVI Nemo-Adriatic. Podršku ovom hvalevrijednom skupu struke pružile su brojne institucije. Cijela manifestacija je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za šport, Grada Zagreba te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Od partnera valja istaknuti Hrvatsku turističku zajednicu i Turističku zajednicu grada Zagreba.

Veliku podršku kongresu pružio je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Zajednica ronilačkog turizma HGK,  te Diving Network.

Foto: Marjan Radović

Nesebičnu pomoć u realizaciji kongresa pružili su zlatni sponzori ORIS (Dicta d.o.o.),  HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Highfield, Emergensea i Reef d.o.o., Divesoft, Suex te sponzor Dräger Safety d.o.o. i Mitsubishi Motors Hrvatska.

Medijski pokrovitelji kongresa su Morski.hr, Gorgonija.com, Mreža TV te Red Dot Production.

Andreja Vedrina

Foto: Damir Zurub
Foto: Dalibor Andres

PROČITAJTE JOŠ:

BLIŽI SE SAJAM “NAUTIKA” – 29. izdanje na Zagrebačkom velesajmu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.