2 min. čitanja

Prvi brod za prijevoz automobila s pogonom na LNG obavio svoje prvo pristajanje u luci

Prvi brod za prijevoz automobila s pogonom na LNG obavio svoje prvo pristajanje u luci
Foto: Vessel Finder

CMA CGM Indianapolis, prvi brod za prijevoz automobila s dual fuel motorom s pogonom na LNG u floti francuske kompanije, obavio je svoje prvo pristajanje u luci Bremerhaven u Njemačkoj, piše Offshore Energy.

Prvo pristajanje broda CMA CGM Indianapolis u luci, koji je krenuo iz Imminghama u Velikoj Britaniji za Singapur, proslavljen je 19. veljače na rivi službenom predajom plakete kapetanu RoRo broda. Ova tradicionalna primopredaja plaketa simbolizira izraz povezanosti između broda i grada ili luke, piše Pomorac.hr.

- Vrlo smo zadovoljni ovim prvim pristajanjem CMA CGM Indianapolis. Dugogodišnji odnos s Bremerhavenom otvara nam nove mogućnosti za razvoj i širenje tržišta tereta - komentirala je Mirja Nibbe, direktorica CMA CGM Njemačka.

Isporučen u prosincu 2023. godine, CMA CGM Indianapolis izgrađen je u China Merchants Jinling Shipyard (CMJL).

RoRo plovilo je opskrbljeno LNG-jem koji je dopremio Gasumov tanker, navodi Offshore Energy.

- Dolaskom CMA CGM Indianapolis u Bremerhaven i bunkeriranjem LNG-a u Kaiserhafenu još jednom pokazujemo dobru suradnju između lokalnih vlasti kako bismo omogućili nove stvari, poput opskrbe brodova tekućim prirodnim plinom bez bilo kakvih problema - rekla je Kristina Vogt, senatorica za ekonomska pitanja, luke i transformaciju.

- Istovremeno, učvršćujemo svoju poziciju vodeće pretovarne luke za roll-on/roll-off prijevoz. To je praktičan primjer kako mi u Bremerhavenu aktivno pridonosimo tome da pomorska industrija i brodarstvo u cjelini postanu održiviji. Slijedimo jasan cilj transformacije prekomorske luke u “CO2 neutralnu luku” s niskim emisijama do 2035. godine - istaknula je.

CMA CGM Indianapolis je prvi od četiri identična RoRo broda koji će u budućnosti ploviti za CMA CGM. Ostala tri sestrinska broda trebala bi biti isporučena 2024. godine, ističe Offshore Energy.

Brod može prevesti oko 7.000 automobila na ukupno 12 paluba. Hibridni pogonski sustav RoRo broda uključuje i LNG i električni pogon, a plovilo je opremljeno s dva LNG tanka od 2.000 kubičnih metara, prenosi Pomorac.hr.

Francuska brodarska kompanija, koja je do sada uglavnom plovila u Bremerhaven s kontejnerskim brodovima, prošle je godine ušla u segment prijevoza automobila.

- CMA CGM Indianapolis je naš prvi brod za prijevoz automobila na LNG pogon i naglašava našu predanost postizanju net zero emisije do 2050. godine. Naša strategija smanjenja ugljičnog otiska uključuje modernizaciju naših objekata i optimizaciju naših morskih i kopnenih operacija i infrastrukture za povećanje energetske učinkovitosti. Kao pionir u korištenju LNG brodova, naručili smo odgovarajuće brodove 2017., a od 2019. koristimo biogoriva. To nam je omogućilo da prošle godine smanjimo emisije CO2 za 1 milijun tona - zaključila je Nibbe.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.