4 min. čitanja

Veli Lošinj slavi Dan dupina

Veli Lošinj slavi Dan dupina
Foto: Blue World Institute

Dan dupina nije fiksno određen međunarodni dan budući da je izvorno osmišljen kao aktivnost usmjerena podizanju svijesti javnosti temeljena na poznavanju lokalne rezidentne skupine dobrih dupina. Umjesto toga, Institut Plavi Svijet potiče sve da organiziraju slične događaje u vrijeme koje najbolje odgovara njihovim lokalnim prilikama.

Svakoga ljeta od 1993. godine u Velom Lošinju tradicionalno se obilježava Dan dupina, a od 1999. godine ovaj jedinstveni događaj središnji je element obrazovnog programa Instituta Plavi svijet. Izvorno se Dan dupina održavao prve subote u kolovozu, ali od 2011. godine u dogovoru s glavnim pokroviteljem Turističkom zajednicom Grada Maloga Lošinja zbog velikog broja događanja na otoku i njihova međusobnog preklapanja, datum manifestacije je premješten na 1. srpanj - piše Institut Plavi Svijet.

- Dan dupina privlači brojne posjetitelje koji u Veli Lošinj dolaze doznati više o aktivnostima Jadranskog projekta dupina i naučiti ponešto o očuvanju mora. Interes posjetitelja u stalnom je porastu te ih je u prosjeku više od 2000. Sukladno tome raste i interes medija koji o Danu dupina izvještavaju u mnogim novinama, časopisima, radio i TV emisijama u Hrvatskoj.

Mnogi sudionici aktivnosti Dana dupina kažu nam kako im je upravo ta manifestacija motiv za planiranje godišnjih odmora u Velom Lošinju. Vodeći računa o dobroj zabavi, program Dana dupina redovito se sastoji od predavanja, izložbi, radionica, igara, sportskih natjecanja i dr. Zbog rastućeg broja posjetitelja namjera nam je svake godine poboljšavati ponudu Dana dupina i osmisliti što više novih obrazovnih, kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja u koje bi se aktivno uključio veći broj ljudi.

Jedno od glavnih obilježja Dana dupina po kojem je ova manifestacija postala prepoznatljiva velika je izložba dječjih likovnih radova na temu mora i dupina u velološinjskoj lučici. Svake godine na adresu Plavog svijeta stižu brojni crteži iz Hrvatske i inozemstva te je konkurencija za osvajanjem nagrade za najbolji crtež sve veća i naši mali umjetnici je vrlo ozbiljno shvaćaju. I ovim putem pozivamo svu djecu da nam pošalju svoje likovne radove kako bi ih izložili na slijedećem Danu dupina - pozivaju iz Instituta.

- Povedene našim primjerom mnoge druge organizacije duž jadranske obale i Mediterana počele su posljednjih godina organizirati Dan dupina slijedeći naš koncept uključivanja javnosti u edukativne aktivnosti na otvorenom tijekom ljetnih mjeseci. Dan dupina nije fiksno određen međunarodni dan budući da je izvorno osmišljen kao aktivnost usmjerena podizanju svijesti javnosti temeljena na poznavanju lokalne rezidentne skupine dobrih dupina oko otoka Lošinja. Umjesto toga, potičemo sve da organiziraju slične događaje u vrijeme koje najbolje odgovara njihovim lokalnim prilikama. Ako vam je potreban savjet ili podrška, kontaktirajte nas i rado ćemo vam pomoći - kažu.

Inače, pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom su nešto čega se svakako treba pridržavati. Neka od njih su:

- Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.
- Ukoliko im se želite približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.
- Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.- Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.
- Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.
- Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.
- Zbog sigurnosti pojedinaca  i sigurnosti dupina ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.
- Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje, piše na svojim stranicama NP Lastovsko otočje.

Foto: Plavi Svijet

Svako namjerno uznemiravanje dupina potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Projekt “Praćenje stanja zajednice dobrih dupina u NP Mljet i PP Lastovsko otočje” | | Morski HR
Institut Plavi svijet, podružnica Vis tijekom ove godine provodi projekt “Praćenje stanja zajednice dobrih dupina (Tursiops truncatus) u NP Mljet i PP Lastovsko otočje”. Glavna aktivnost pro
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.