5 min. čitanja

Prva regata Udruge hrvatskih skipera i članova posade

Prva regata Udruge hrvatskih skipera i članova posade
Foto: Udruga hrvatskih skipera i članova posade

SPLIT/VIS – Došlo je vrijeme da ljubitelji jedrenja Udruge hrvatskih skipera i članova posade u suradnji sa JK Zenta, konačno krenu na start i odjedre svoju prvu strukovnu regatu.

Učinili su to uspješno, protekli vikend, 18.03 – 20.03. 2022  na relaciji Split – Vis – Split, kreirajući vrhunski domaći regatni događaj, uz naklonjenu vremensku prognozu i odličan vjetar u drugoj etapi.

Foto: Udruga hrvatskih skipera i članova posade

Kako je tekla sama regata za Morski HR ispričao je jedan od organizatora i predsjednik udruge hrvatskih skipera Vice Ozretić:

– Nakon dva neuspješna pokušaja organizacije i odgoda, odlučili smo da treća mora biti. Plan je bio ići do Visa , a u rezervnoj varijanti ostavili smo jednodnevnu navigaciju oko nekog otoka. Otkazivanje nije dolazilo u obzir.

Kako se približavalo vrijeme starta oči i uši bile su usmjerene na vremenske modele i situacije. Znaju svi što znači jedriti do Visa po lošim vremenskim uvjetima i kakve to rizike nosi. Ipak, prognoza je najavljivala umjerenu buru, reklo bi se idealan vjetar za brzo jedrenje i hvatanje popodnevnog sunca na Viškoj rivi.

Foto: Udruga hrvatskih skipera i članova posade

Start prve etape postavljen je ispred JK Zente – organizatora regate. Trebalo je zatim okrenuti plutaču ispred Duilova, pa zatim redom pomoćni cilj 1 – Mrduja, Pomoćni cilj 2 – Vodnjak, te cilj u Visu. Organizator je postavio i pomoćne ciljeve da bi svi brodovi ostvarili rezultat. Pokazalo se to odličnom odlukom jer se flota od ukupno 10 brodova sastojala od „teškaša“ Bavaria 46 , „veltera“ Salona 42 i Firstova 35 do „lake kategorije“ Murphy, Farr i strašni Dragon FLY.

U 9.00 oglašen je start, a u 9.05 vjetar je pao na gotovo nulu.

Noćna mora za organizatore, prošlo je više od sata dok prvi brod nije okrenuo Duilovo svega 1Nm od starta. Ipak, tada se pojavio raz od jugozapadnjaka koji se brzo proširio po polju te su sve jedrilice krenule pristojnim brzinama. Oko 12 sati sve su jedrilice prošle Mrduju, i od tog trenutka lakše se disalo jer imali smo već rezultate. Puhalo je konstanto iz smjera jugozapada (ravno iz Viške luke) te su jedrilice stalno išle u maksimalnu orcu.

Foto: Udruga hrvatskih skipera i članova posade

Rutu je prvu prošla Adriatica – Farr 280 s odličnom strategijom jedrenja više prema Starigradu pa zatim uz obalu na Vodnjak pa dalje do Visa. Drugi do Visa stigli su momci sa Makarske – Dragonfly 12.7, koji su odabrali drugu strategiju sa više repiketa po sredini. Treći, ujedno i posljednji brod koji je do 17.00 sati stigao u Vis je Salona 42 –Blue Lady II, što  je s obzirom na uvjete laganog vjetra,  izvrstan rezultat. Do Vodnjaka i pomoćnog cilja 2 stigle su 4 jedrilice, dok su 3 teškaša uspješno dojedrili do Mrduje pomoćnog cilja 1.

Foto: Udruga hrvatskih skipera i članova posade

Druga etapa donijela je vrhunske uvjete sa umjereno jakim levantom 18-23 čvora. Start je postavljen u gradskoj luci što je bio vjerujemo lijep doživljaj za malobrojne usnule Višane na rivi. Adriatica je startala kao iz puške, dok je njen glavni konkurent Makarska poprilično kasnio na start, zbog malo ležernijeg pristupa i kasnijeg povratka sa fešte.

Ostatak flote krenuo je konzervativno jako, dok su zbog prejakog vjetra i nedostatka olujnih jedara svoj start odgodili studenti sa najmanje jedrilice u regati –Murphy 25. Izlazak iz Viške vale na otvoreno more uz spomenuti levanat donosi „muške uvjete“,  lašku orcu, velike brzine i dužinu vodne linije kao glavni adut za plasman. Veliki su lagano sustigli i prestigli Farra 280. Tamo se vjerojatno napeto čekala mala promjena smjera vjetra te izvlačenje genakera i ludilo. Ipak do toga nije došlo , te do Mrduje prva stiže Makarska. Ponovo dobro jedrenje Salone 42  Blue Lady II koja gubi 2. mjesto u samom finišu od Adriatice.

Foto: Udruga hrvatskih skipera i članova posade

Najveću borbu u drugoj etapi vodili su dva  Firsta 35, a razlika među njima na kraju iznosila je svega 3 minute. Do cilja je stiglo 8 brodova, Pločani su nakon Vodnjaka i pomoćnog cilja okrenuli kurs za doma, dok su studenti u zadanom vremenu uspjeli stići samo do pomoćnog cilja. Pokazali su pri tom razum i poštovanje prema moru, igrajući na sigurnost, na čemu im čestitamo – kazao je Ozretić.

I na kraju rezultati :

OPEN

  1. Makarska , Branko Miloš
  2. Adriatica, Andrej Šooš Maceljski
  3. Blue Lady II, Goran Treursić

NATIONAL HENDIKEP PREMJER

  1. I UKUPNI POBJEDNIK  Adriatica , Andrej Šooš Maceljski
  2. Blue Lady II, Goran Treursić
  3. Psyche , Marko Juraga
Foto: Udruga hrvatskih skipera i članova posade

NAJBOLJI SKIPER 2022 i zasluženo predana prva  „ ZLATNA DOKSA“  otišla je u ruke  Gorana Treursića.

Ova regata posebna je iz više razloga pa se uz zabavu, druželjubivost, sjajnu organizaciju  i strukovno povezivanje posebno treba zahvaliti fenomenalnom odazivu skipera od Zadra do Ploča, a našlo se tamo i odličnog craft piva Barba iz domaće pivovare LAB Split.

Ne zaboravimo humanitarnu notu regate kojom će se prikupljena sredstva preusmjeriti obiteljima i djeci rano preminulih članova udruge, kako bi se barem simbolično odala počast članovima koji više nisu tu.

Spomenimo još da je udruga hrvatskih skipera i članova posada jahti (CROSCA) osnovana 2019. godine kao strukovno udruženje s ciljem i zadatkom promocije i razvoja skiperske struke, standardizacije usluge te edukacije mladih kadrova.

Ina Vojvodić, Vice Ozretić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.