1 min. čitanja

PROTIV PREDRASUDA Prva ženska posada koja je krenula u lov na tune

PROTIV PREDRASUDA Prva ženska posada koja je krenula u lov na tune
Foto: FFA/Twitter

Nejednakost spolova posebno je izražena u pomorskoj industriji. Žene čine svega 2 posto populacije u pomorskoj industriji na svjetskoj razini, a u pokušaju da se izbore za “svoje mjesto pod suncem” često su diskriminirane i seksualno uznemiravane. Kako bi se stalo takvoj višestoljetnoj praksi, diljem svijeta pokreću se inicijative i projekti čiji je cilj povećati zastupljenost žena u pomorstvu.

Jedna takva incijativa stigla je na naslovnice pacifičkih medija kada je skupina od osam žena s Fidžija krenula na pučinu kao prva puna ženska posada na brodu s parangalom za tunu, Seaka II.

Inicijativa je omogućena kroz partnerstvo između državne ribarske tvrtke SeaQuest Fiji i Agencije za ribarstvo Foruma pacifičkih otoka (FFA). Prema FFA-i, ovo prvo putovanje sa isključivo ženskom posadom predstavlja korak naprijed prema ravnoteži spolova u industriji pacifičke tune. Ovo je inače veliki korak i za državu poput Fidžija, koja slovi kao izrazito patrijahalno društvo. S druge strane, više od polovice stanovništva ove otočne države, jednog od najrazvijenijih gospodarstava južnog Pacifika, živi u blizini obalnih gradova. Oni se jako oslanjaju na obalno ribarstvo za preživljavanje, a sektor ribarstva je glavni izvor zaposlenja za muškarce i žene s Fidžija.

– Vidjeti žensku posadu kako utovaruje mamac za led i zalihe te vidjeti žensku prvu časnicu, inženjerku i šeficu, označava stvarni napredak u našem zajedničkom cilju povećanja zapošljavanja žena u sektoru ulova tune – istaknula je dr. Manu Tupou Roosen, državljanka Tonge i prva žena na čelu FFA.

Nije ona jedina žena na čelu jedne tako važne industrije za južni Pacifik kao što je ribarstvo. Tu je i dr. Sangaa Clark, upraviteljica i koordinatorica Nauru sporazuma (PNA), organizacije koja okuplja zemlje Mikronezije, a kroz koju se kontrolira najveći svjetski ribolov tune plivaricama u regiji južnog Pacifika.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.