2 min. čitanja

Proslava početka proljeća uz 15 tisuća razbijenih jaja

Proslava početka proljeća uz 15 tisuća razbijenih jaja
Foto: Unsplash

SVIJET - Početak proljeća na jugu Francuske slavi se uz 15 tisuća razbijenih jaja od koji se na glavnom gradskom trgu radi omlet za tisuće posjetitelja. Tradicija je započela 1973. na uskrsni ponedjeljak.

Legenda kaže da se Napoleon Bonaparte tijekom svojih osvajanja jednom prilikom zaustavio u Bessieresu u Francuskoj. Navodno mu se toliko svidio okus lokalnih kokošjih jaja da je naredio seljacima da skupe zalihe i naprave veliki omlet za njega i njegovu vojsku.

Ovo mjestašce na jugu Francuske i dalje peče velike omlete kako bi nahranio gladne mase. No, danas to čine na još monumentalniji način te u ogromnoj tavi u kojoj stane 15 tisuća jaja.

Omlet se miješa golemim drvenim kuhačama nalik veslima, a peče se na otvorenoj vatri na glavnom gradskom trgu. Ispečeni omlet potom se besplatno dijeli tisućama ljudi.

Tradicija pečenja velikog omleta započela je 1973. godine na uskrsni ponedjeljak i otada se ponavlja svake godine. Glavna je atrakcija višednevnog proljetnog festivala koji uključuje i glazbu, ples, parade i slična događanja.

Isprva se omlet pekao s tek nekoliko tisuća svježih kokošjih jaja, no s vremenom su porasli apetiti i količina utrošenih sastojaka. Iza svega stoji Bratstvo Velikog omleta čiji članovi najozbiljnije shvaćaju svoj zadatak da besplatno i s veseljem pripreme i posluže divovski omlet.

Bratstvo Velikog omleta priređuje ovakve gastronomske spektakle i u mnogo drugih manjih gradova od Frejusa u Francuskoj do Piquea u Argentini. U Bessieresu će se veliki omlet peći i ove godine, i to 9. travnja 2023. godine, prenosi Punkufer.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Žuta zlatoglavica ili pečak – ljekovita i jestiva ukrasna biljka | | Morski HR
Sigurno ste svi koji živite u priobalnom kraju prrimjetili ovu divlju biljku koja se upravo ovih dana ističe u svom svojoj raskoši po cvijetu i žutoj boji. Žuta zlatoglavica, ili pečak, kako je zovu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.