Pronašli zakopano blago vrijedno desetke tisuća eura

LIVORNO - Talijanski arheolozi spajaju dijelove misterije pronađenog blaga koje uključuje gotovo 200 odlično očuvanih rimskih novčića. Otkriveno blago uskoro će biti izloženo u muzeju u Livornu.

Tijekom planinarenja toskanskom šumom kod Livorna, član lokalne paleontološke arheološke grupe uočio je u zemlji nekoliko sjajnih novčića. Nakon iskapanja i detaljnog pregleda, istraživači su utvrdili da nalaz uključuje 175 srebrnih rimskih denara.

Gotovo svi su bili u dobrom stanju te se radi o jednom od rijetkih izuzetno vrijednih nalazišta antičkih kovanica.

Međutim, otkriće je pokrenulo mnoga pitanja - Čije je blago? Od koga su ga skrivali? I zašto se nisu vratili po njega?

Skupina arheologa više od godinu dana tražila je odgovore na ta pitanja i misle da su neke pronašli, prenosi CNN.

- Ovo blago priča o životu jedne osobe, životnoj ušteđevini vojnika i njegovim nadama da će osnovati svoju farmu - rekla je vodeća arheologinja dr. Lorella Alderighi. Dodala je, međutim, da priča ima i tužnu stranu - vlasnik novčića je umro prije no što je uspio ostvariti svoje snove.

Vlasnik je novac spremio u posudu od terakote. Najraniji novčići datiraju iz 157. ili 156. godine pr.n.e., a najnoviji iz 83. ili 82. godine pr.ne.e., navodi se u priopćenju arheološke skupine.

U to vrijeme 175 denara bila bi vojnička plaća za oko godinu i pol službe, rekla je Alderighi. Sada je vrijednost blaga između 20.000 i 25.000 eura, dodala je.

Otkriveno blago uskoro će biti izloženo u muzeju u Livornu te će se moći razgledati od 5. svibnja do 2. srpnja 2023.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na porečkom Maraforu otkriveni najstariji nalazi dosad - Stari čak 4000 godina
POREČ - Predstavnici Grada Poreča-Parenzo i Zavičajnog muzeja Poreštine s novinarima su obišli Trg Marafor na kojem su u tijeku arheološka istraživanja za potrebe izrade konzervatorskog elaborata uređenja Trga Marafor, kao preduvjeta za izdavanje građevinske dozvole uređenja Trga Marafor a sve sukla…