1 min. čitanja

Pronađene male periske, nada je to da bi se ta endemska vrsta mogla spasiti

Pronađene male periske, nada je to da bi se ta endemska vrsta mogla spasiti
Foto: HTV Screenshot

U vodama nacionalnog parka Brijuni pronađene su male periske. Nakon masovnog pomora plemenite periske prije nekoliko godina, izvrsne su to vijesti. Nada je to da bi se ta endemska vrsta, kojoj prijeti izumiranje, mogla spasiti.

Znanstvenici ovih dana iz brijunskog podmorja vade kolektore za prihvat mlađi periske. Postavili su ih u lipnju.

- Postavili smo u šestom zato što je to početak njihova razdoblja razmnožavanja. Znači bila je ideja da uhvatimo mlađ nakon što se razmnože - istaknula je biologinja mora Silvija Kipson.

Kolektori za prihvat mlađi periske postavljeni su na različitim lokacijama diljem Jadrana, pa i u moru nacionalnog parka. Smješteni su na različitim dubinama, a nakon pet mjeseci plutanja i skupljanja obraštaja izvlače se na površinu.

Zatim se pomno pretražuju. Već pri pregledu prvog kolektora pronađena je mlada periska.

- Skroz je minijaturna, možda jedan centimetar veličine i sada možete vidjeti koliko je to malo, prozirno i teško za pronaći - dodaje Kipson.

Dosad ih je pronađeno devet

- To nam govori zapravo tri stvari kao prvo da negdje ima živih periski, drugo da su odrasle i spolno zrele i da su se uspjele razmnožiti - pojašnjava Silvija Kipson.

Dobra je to vijest jer je nakon masovnog pomora u našem Jadranu otkriveno 15-ak starijih periski. Stoga je mjerodavno ministarstvo pokrenulo projekt njihova očuvanja.

- Cilj je da nađemo žive Jedinke uz pomoć građana i ronioca i uz pomoć znanstvenika da nađemo mlađ s kolektorima i da se u Pulskom Aquariumu uzgoje i vrate natrag u more - kaže Andrea Blašković, biologinja iz NP Brijuni za HRT.

Ne vjeruju da će dostići lanjski broj od 33 mlade periske pronađene u vodama Brijuna, što je ujedno bio i rekord na cijelom Mediteranu.

Sve ih je manje, što znači da stanje u moru nije dobro.

Ipak, svaka pronađena malena periska budi nadu u opstanak te endemske vrste.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.