1 min. čitanja

Pronađena prostrijeljen bjeloglavi sup na graničnom prijelazu kod Imotskog - Uginuo je!

Pronađena prostrijeljen bjeloglavi sup na graničnom prijelazu kod Imotskog - Uginuo je!
Foto: Udruga BIOM / Ilustracija

VINJANI DONJI - Jučer je Postaja granične policije Imotski zaprimila prijavu da je 24. studenog na području Vinjana Donjih pronađen ozlijeđeni bjeloglavi sup.

Ozlijeđena ptica je zbrinuta u specijaliziranom centru, ali je uginula 26. studenog 2022.godine. Utvrđeno je kako je ptica imala prostrijelnu ranu noge.

O zaprimljenoj prijavi biti će obavješteno nadležno općinsko državno odvjetništvo, a policijski službenici provode kriminalističko istraživanje događaja.

Bjeloglavi sup je zakonom zaštićena ptica, no bez obzira na tu zaštitu ova ptica kontinuirano vodi borbu za opstanak vrste. U pitanju je ptica grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara. Dakle, ne ubijaju životinje i ne love ih već se hrane mrtvim plijenom.

Bjeloglavi se sup može pronaći na mnogo kontinenata, pa ih tako možemo susresti u Španjolskoj, Grčkoj, Indiji, Iraku i drugdje. U Hrvatskoj ih se može pronaći jedino na području Kvarnera, a najviše ih se smjestilo na otoku Cresu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Iscrpljeni bjeloglavi sup sletio na Hvar
ZASTRAŽIŠĆE - Bjeloglavi sup sletio je kod Zastražišća na Hvaru. Pronađen je iscrpljen i trebala mu je pomoć. Ne zna se otkud je doletio, a ni stariji mještani ne pamte da je ta zaštićena vrsta ikad prije viđena na njihovu otoku. Hvarani su supu odmah pritekli u pomoć. Bjeloglavog supa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.