PRONAĐEN MRTAV ČLAN POSADE Uhićeni Hrvat i Britanac zbog sudara brodova u Baltičkom moru

Jedan od dva danska člana posade koji su nestali s prevrnutog broda u Baltičkom moru pronađen je mrtav u trupu, nakon noćnog sudara u ponedjeljak s britanskim teretnim brodom na prometnoj ruti Baltičkog mora kod Švedske, objavio je Reuters. Švedska obalna straža istražuje je li alkohol pridonio sudaru teretnih brodova u ponedjeljak rano ujutro u Baltičkom moru. Kao osumnjičenici u švedskoj preliminarnoj istrazi sudara, privedeni su britanski i hrvatski državljanin, priopćilo je švedsko državno odvjetništvo, javlja CNN.

Najmanje devet plovila i helikopter pročešljali su morsku površinu u blizini mjesta gdje se dogodila havarija, dok je prevrnuti brod Karin Hoj odvučen u pliće vode kako bi švedski ronioci mogli istražiti trup bez opasnosti od povlačenja prema dnu.

Nemoguće je dugo preživjeti bez zaštitne opreme na temperaturama mora od oko 4 Celzija, ali postojala je nada da bi nestali dvojac mogao biti živ u zračnom džepu unutar trupa.

Švedsko tužiteljstvo je dodalo da je u početnoj fazi preliminarna istraga o “upravljanju brodom u pijanom stanju”, “teškoj nepažnji u pomorskom prometu” i najtežoj optužbi “uzrokovanju tuđe smrti”.

Rečeno je tek da su dvojica osumnjičenika, jedan Britanac i jedan Hrvat, privedeni i ne mogu dati više detalja zbog preliminarne prirode istrage.

Danski Meteorološki institut objavio je da magla nije bila gusta i da takvi uvjeti “nisu neuobičajeni” u ovo doba godine.

Brodovi su se zabili jedan u drugog između švedskog grada Ystada i danskog otoka Bornholma oko 3:30 po srednjoeuropskom vremenu.

Nesreća se dogodila u švedskim teritorijalnim vodama, a oba plovila išla su u istom smjeru, javlja Reuters.

Podaci s MarineTraffic.com pokazali su da je brod Karin Hoej putovao prema južnom danskom gradu Nykobing Falsteru. Scot Carrier je krenuo iz Salacgrive u Latviji u škotski grad Montrose.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dva teretna broda se sudarila u Baltičkom moru, traje spašavanje