PROMATRANJE ZVIJEZDA NA HVARU Astronomske radionice za klince i odrasle

U suradnji Hrvatskog astronomskog saveza, Turističke zajednice Jelsa i Astronomskog društva “Leo Brenner” proteklog su vikenda, od 10. do 14. lipnja u Jelsi na otoku Hvaru organizirani Dani astronomije, prenosi Slobodna Dalmacija.

U sklopu programa Dana astronomije održane su dvije radionice za osnovnoškolce – jedna o Suncu, u sklopu koje je upriličeno i promatranje Sunca teleskopima, a druga o zvijezdama, zviježđima i svjetlosnom onečišćenju na kojoj su se djeca mogla upoznati s najvažnijim zviježđima i najsjajnijim zvijezdama koje se trenutno vide na nebu te problemom svjetlosnog onečišćenja odnosno zašto nam nestaju zvijezde.

Osim radionica za djecu održana su i dva javna promatranja teleskopima za građane i turiste i to Astronomska večer u Zavali i Mjesec iz Zastražišća.

Na oba promatranja, osim pogleda kroz teleskop, bilo je moguće fotografiranje Mjeseca vlastitim pametnim telefonima kroz teleskop pa su mnogi sa sobom ponijeli lijepu uspomenu.

Tijekom boravka u Jelsi glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević je servisirao kamere Hrvatske meteorske mreže koje se nalaze u Eko-etno selu Humac te nastavio s mjerenjima svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa koja se uskoro sprema predati prijavnicu Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) za dobivanje statusa Međunarodne zajednice tamnog neba.

Općina Jelsa bi do kraja godine trebala steći status Međunarodne zajednice tamnog neba i postati prva općina/grad u Hrvatskoj koja s ponosom nosi taj naslov koji znači iznimnu kvalitetu noćnog neba i poštivanje visokih ekoloških standarda u pogledu svjetlosnog onečišćenja što sve zajedno čini veliki iskorak prema stvaranju astroturističke ponude na području Jelse.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Otok zvijezda, na kojeg ćete poželjeti doći zbog pogleda prema gore!