2 min. čitanja

Proljetna sezona prepuna je kukaca – Evo kako se riješiti mrava ovim prirodnim sredstvima

Proljetna sezona prepuna je kukaca – Evo kako se riješiti mrava ovim prirodnim sredstvima
Foto: pixabay

Proljetna sezona neminovno znači i povratak kukaca, a posebno mrava, koji se mogu ponovno pojaviti čak i u domovima onih koji žive u gradu. Obično žive u mravinjacima stvorenim u zemlji, u pukotinama zidova ili u pukotinama drva, a iako zimi imaju period lošeg metabolizma, ne zapadaju u zimski san.

Mogu se infiltrirati kroz prozore i okvire vrata, kroz pukotine u zidovima kuće ili kroz vodovodne cijevi.

Mravi, muhe, komarci, žohari? Da biste ih pobijedili ovo su najbolji organski insekticidi za vaš dom. Obično žive u mravinjacima stvorenim u zemlji, u pukotinama zidova ili u pukotinama drva, a iako zimi imaju period lošeg metabolizma, ne zapadaju u zimski san.

To znači da se pri prvoj vrućini “probude” i čak mogu ulaziti u domove u potrazi za hranom za prehranu cijele kolonije, piše Novi list.

Ostaci i deserti su najpoželjnija hrana, a nije rijetkost vidjeti ih po kantama za smeće, u kuhinji ili u smočnici. Mogu se infiltrirati kroz prozore i okvire vrata, kroz pukotine u zidovima kuće ili kroz vodovodne cijevi. Biljke također donose mrave, koji su možda već tamo bili kada ste ih kupili ili donijeli izvana.

Evo popisa korisnih tvari kako biste na prirodan način pokušali smanjiti invaziju mrava u domu:

Limunov sok: Napunite posudu s raspršivačem limunovim sokom i poprskajte ga u blizini otvora kao što su pragovi, prozorske klupice i pukotine u zidovima.

Cimet: Bilo u obliku eteričnog ulja ili u obliku praha, cimet ih drži podalje jer ovi insekti ne podnose njegov miris.

Metvica: Također koristan prirodni lijek u tim slučajevima. Potrebno je staviti nekoliko listova ove biljke na prozorske klupice ili oko vratiju ili 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice pomiješanih u 1 čaši vode poprskati po svim sumnjivim otvorima. Osim toga, imat ćete i prednost da vam se kućom širi osvježavajući miris.

Kajenski papar: Ima odbojno djelovanje. Pospite malo mljevenog praha na mjesta gdje vidite kolonije mrava.

Češnjak: Ima izrazito neugodan miris za mrave. Biljka češnjaka, također i ukrasna sorta, idealna je za uzgoj u vrtu.

Lovor: Izmrvljeni lovor u vrećicama od gaze čuva vašu smočnicu od mrava i ostavlja dobar miris.

Klinčići: Izuzetno su učinkovito sredstvo protiv mrava i mogu se koristiti u mnogim dijelovima doma. Ostavite cijele klinčiće na mjestima gdje ste vidjeli redove insekata, na primjer na kuhinjskom pultu, blizu podnožja.

Talog od kave: Ne ubija mrave, ali ih drže podalje. Talog od kave ( koji na ovaj način ima priliku za recikliranje) je stoga izvrstan repelent za ove insekte.

Ocat: Vrlo učinkovit ako se rasprši na najvažnijim točkama, u blizini gnijezda, na prozorskim daskama, u kuhinji, ukratko, gdje god imaju prolaz. Ocat se brzo suši, miris za nas postaje neprimjetan u kratko vrijeme, ali ne i za mrave jer njima djeluje kao repelent.

Med: Prirodna i jeftina alternativna metoda je korištenje meda koji privlači mrave i djeluje kao mamac. Stavite posude s malo meda u blizinu njihovih prolaza, a mravi će, privučeni, ući u posudu i neizbježno ostati zarobljeni u njoj.

Također, mravi ne podnose finu prašinu, pa možete, primjerice, uzeti gips i povući linije duž kućnih pragova koje će ih držati podalje od vašeg doma, poput prave granice protiv mrava.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.