2 min. čitanja

Projekt uključivanja ribara u čišćenje morskog dna od nagomilanog otpada, najviše plastike

Projekt uključivanja ribara u čišćenje morskog dna od nagomilanog otpada, najviše plastike
Foto: Institut za Oceanografiju i ribarstvo

Praksa odnosno aktivnost čišćenja otpada poznata kao „Fishing for Litter“ – FfL uobičajena je praksa u zemljama zapadne Europe, naročito Engleske i Nizozemske. Sastoji se u odvajanju prikupljenog morskog otpada od ribarskog ulova, pohranjivanja u vreće za smeće na brodu, te kasnijeg odlaganja na odgovarajuće mjesto u ribarskoj luci ili iskrcajnom mjestu na obali gdje se zbrinjava u okviru postojećeg sustava gospodarenja otpadom.

Vrlo je jednostavan ali i učinkovit način uključivanja ribarskog sektora u čišćenje morskog dna od nagomilanog otpada, najviše plastike, objašnjavaju iz Instituta za Oceanografiju i ribarstvo.

- Tako važna ekološka aktivnost koja se svakodnevno provodi na našem Jadranu, usmjerena na izravno i učinkovito uklanjanje otpada iz mora, zahtijeva i naziv na hrvatskom jeziku. Tako je na našem Institutu osmišljen naziv Koćarski Ribolov i Morski otpad, skraćenice #KRMA - kažu iz Instituta.

Osim što je važno imati pamtljivu skraćenicu, važno je spomenuti da se upravo na krmi koćarice odvija najvažniji dio aktivnosti a to je odvajanje morskog otpada od ribarskog ulova i njegovog pohranjivanja u vreće za smeće koje ostaju na brodu do pristajanja u luku.

Uskoro stiže i logotip koji će vizualno označavati ovu aktivnost.

Koćarski brodovi koji sudjeluju u #KRMA ekološkim akcijama imat će i naziv Eko Čuvari Jadrana, jer to oni s pravom zaslužuju.

Stoga je, imajući u vidu prednosti koju koćari tako čine, izuzetno važno da se u Hrvatskoj ovakva inicijativa aktivno provodi, te je koćarima potrebno omogućiti da odlažu takav otpad na iskrcajnim mjestima i ribarskim lukama bez plaćanja naknade, što je u skladu s odgovarajućim zakonodavnim propisima - apeliraju iz Institut za Oceanografiju i ribarstvo.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski znanstvenici udružili se s ribarima: “Ovako iz morskog okoliša možemo ukloniti 20% morskog otpada!”
Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita i RZ Adria Tribunj već dugi niz godina surađuju na problematici uklanjanja morskog otpada koji se zatekne u koćarskim lovinama. Temeljem iskustava iz naše suradnje može se ustvrditi da ako bi se ova inicijativa provodila na širem jadranskom području,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.