4 min. čitanja

PROJEKT PEŠKERA Pogledajte novi dnevni boravak Makarana

PROJEKT PEŠKERA Pogledajte novi dnevni boravak Makarana
Foto: Grad Makarska

MAKARSKA - Izabran je pobjednički rad u sklopu arhitektonsko-urbanističkog međunarodnog natječaja za uređenje Peškere. Ključno je da Makarska dobiva prvi javni prostor koji će u ljetnim mjesecima biti u funkciju turizma, a preostali dio godine dnevni boravak Makarana sa sadržajima za susrete, igru, kulturnu i rekreativnu namjenu. Arhitektonski studio Atmosfera, pobjednici na natječaju, koncept prostora bazirali su na fluidnosti i povezivanju Peškere sa svim bitnim silnicama oko nje: Gradskom plažom, rivom, poluotokom i park šumom Sveti Petar.

Osnovne značajke koncepta su produženje rive na prostor Peškere, arhitektura streha, povećanje prostora plaže te ozelenjivanje i prirodni hlad. Za arhitekturu streha glavna je inspiracija bila samo značenje riječi Peškera (ribnjak, ribe, ribarnica) pa su tako nastale originalne arhitektonske forme - dominantne betonske strehe slobodnih rubova koje podsjećaju na ribe koje lete u zraku, odnosno plivaju u moru. Riječ je o 5 jednostavnih objekata streha ispod kojih su sadržaji, isprepliću se otvoreni, polunatkriveni i zatvoreni prostori.

Foto: Grad Makarska

- Pažljivo smo oblikovali arhitektonske forme tako da Peškera postane prostor koji će Makarsku pozicionirati na karti originalnih mediteranskih javnih prostora. Naglasak je na slobodi kretanja, plohama bez barijera, formama koje 'lebde' … kao ribe koje plivaju u moru. Sadržaji koji će biti udomljeni u arhitektonskim formama više neće biti improvizacija, već ozbiljan i kulturan nivo, ponuda kakvu Makarska očekuje… Arhitektonskom kompozicijom se daje pažnja i važnost prostoru predivne Gradske plaže, koja na ovaj način dobija zelenu 'scenografiju', a Makarska dobija 'zaštićeni' javni prostor - park.

Ovaj projekt donosi Makarskoj znatno kvalitetniju realizaciju javnog prostora. Povezuje međusobno šetnice, Peškeru, rivu, park, plažu – sve javne prostore u jedinstvenu kontinuiranu cjelinu. Rješava problem parkiranja. Omogućuje kvalitetno identitetsko pozicioniranje Makarske  kao turističkog grada i još bitnije - grada za dugotrajan suživot.  Grad osim građevina, čine stanovnici svih dobi, koji osim nužnih prostora za stanovanje i rad iziskuju kvalitetne prostore za socijalizaciju, boravak na otvorenom, zabavu – slobodno vrijeme.. Makarski novi javni prostor biti će za vrijeme sezone i izvan nje u balansu, jer generira dobar omjer punog i praznog prostora; npr. plaža se ljeti proširuje u sunčalište u hladu unutar parka, a izvan sezone to je lijepo osmišljen hortikulturni park koji zajedno sa šetalištimapostaje dnevni boravak Makarana. Takav prostor je nužan za stvaranje identiteta grada - istaknuo je Davor Silov, predstavnik arhitektonskog ureda Atmosfera d.o.o.

O najboljem radu odlučivao je stručni žiri koji je okupio članove sa zavidnim iskustvom i karijerom, te brojnim nacionalnim i međunarodnim nagradama. Most branitelja i Centar Zamet u Rijeci, Hrvatski paviljon na svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Japanu i 2008 u Zaragozi, Rimac Campus i mnogi drugi samo su neki od projekta studija predsjednika Ocjenjivačkog suda Saše Begovića. Mirko Buvinić dobitnik je nagrade Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2017. Krešimir Damjanović 2017. je postao prvi hrvatski arhitekt koji je nakon 33 godine pobijedio na velikom međunarodnom arhitektonskom natječaju Shinkenchiku dobivši prestižnu nagradu koju dodjeljuje japanski časopis "A+U". Član žirija bio je Jurij Sadar koji predaje na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, a neki od najpoznatijih projekata njegova ureda su Industrijska i trgovačka komora Slovenije, Nova ulazna dvorana Nacionalne galerije Slovenije, Nogometni stadion i višenamjenska sportska dvorana Stožice, Centar kontrole leta na Ljubljanskom aerodromu i Kulturni centar EU svemirskih tehnologija u Vitanju. Bez obzira na više godišnje iskustvo u žiriranju, odluka kao što nam je potvrdio Saša Begović nije bila laka.

- Pristiglo je 14 radova, od čega nekoliko jako dobro napravljenih i razrađenih od koncepcije prostora, urbanističkih postavki do arhitektonske razrađenosti do ideja materijalizacije i detalja. Uvijek je teška odluka koji je rad najbolji i koji treba realizirati. Postoji uvijek i odgovornost žirija prema Gradu, njegovim stanovnicima, i budući da je to jedan od najbitnijih dijelova grada Makarske. Ovakvi javni natječaji su i prilika da se nadogradi, poboljša i osuvremeni jedan javni prostor, i omogući njegov razvoj i bolja budućnost te zone.

Foto: Grad Makarska

U izboru je bila presudna prvenstveno prostorna konceptualna jasnoća, zatim odlično čitanje urbane situacije i prilagodba rješenja istoj, kao i potrebe grada za poboljšanjem tog mjesta.  Naravno i jako dobro razrađena arhitektura, suvremena, jasna i lako izvediva. Ovaj projekt osuvremenjuje prostor Peškere, sigurni smo da će ovaj javni prostor omogućiti daljnji održivi razvoj grada Makarske. Projekt donosi novi suvremeni prostor, prepun zelenila, javnih sadržaja, i predviđa neke nove suvremene situacije za odnos prema gradu, plazi i okolnom krajobrazu -ocijenio je predsjednik žirija arhitekt Saša Begović.

U anketnom dijelu posebno je zanimljiva planirana Oranžerija s autohtonim biljem, insektarijem i akvarijem prilagođenom znanstvenoj, edukacijskoj i turističkoj namjeni u središnjem(sjevernom dijelu) park šume Sveti Petar. Taj dio pohvalio je žiri uz prijedlog Gradu da se ta ideja realizira.

Pohvaljeno je da je dobro riješeno formiranje sportske zone uz garažu kako bi je se udaljilo od šetnice i plaže, a na krov garaže predlaže se postavljanje fotovoltaične elektrane.

Vrijednost investicije procjenjuje se na više od 100 milijuna kuna,  Grad Makarska računa i na sredstva iz Eu fondova.

- Ovaj projekt je prekretnica u razvoju Makarske i otvaranjem javnog prostora dobiva se na kvaliteti, osobito kad je tako puno godina zanemarivan.  Veselim se što će Makarani i naši gosti ponovo otkriti  ovaj javni prostor u svom najboljem izdanju. S projektom krećemo odmah -  izjavio je gradonačelnik Makarske, Zoran Paunović.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.