2 min. čitanja

Projekt marine u Sv. Filipu i Jakovu oživjelo novo pismo namjere

Projekt marine u Sv. Filipu i Jakovu oživjelo novo pismo namjere
Foto: ŽLU Zadar

SVETI FILIP I JAKOV – Iako se činilo kao da će ostati neispunjena želja lokalnih vlasti, marina u Sv. Filipu i Jakovu ipak bi mogla dobiti investitora. Godinu dana otkako je i drugi natječaj završio bez ozbiljne ponude, Županijska lučka uprava Zadar pokrenula je treći postupak javnog prikupljanja ponuda za davanje koncesije za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture u Sv. Filipu i Jakovu.

– Dobili smo pismo namjere i u dogovoru s jedinicom lokalne samouprave, koja želi ostvariti taj projekt, odlučili smo još jednom pokušati pronaći koncesionara – rekao je za 057.info ravnatelj zadarske Županijske lučke uprave Davor Škibola.

Tko stoji iza pisma namjere, ako se ono pokaže ozbiljnim kao što se čini, javnost će doznati po dovršetku javnog poziva koji je otvoren mjesec dana. Uvjeti su, dodaje Škibola, ostali isti kao i u drugom natječaju. Riječ je o 29-godišnjoj koncesiji čija je vrijednost procijenjena na 153 milijuna kuna, a koncesionar se obvezuje izvršiti investicijska ulaganja u iznosu od minimalno 35 milijuna kuna. Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 99.636 kuna godišnje, dok se promjenjivi dio odnosi na 2% od ukupnog godišnjeg prihoda.

Prema projektu, kojeg je od tvrtke Pomorski projekt Split naručila i u cijelosti financirala Općina Sv. Filip Jakov, radovi će se odvijati u dvije faze. Prva obuhvaća nautički dio luke otvorene za javni promet u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu, te operativni dio luke u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika. Pružanje usluga upotrebe veza ovim putem omogućit će 126 priveznih mjesta na nautičkom dijelu lučkog područja luke. Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove.

Foto: ŽLU Zadar

Županijska lučka uprava dotad će izvesti radove na sanaciji luke u kojoj je dugogodišnjim djelovanjem valova nekoliko kamenih blokova pomaknuto iz ležišta, izvučeno iz konstrukcije ili izlomljeno. Zbog ugrožene stabilnosti srušit će se dio sjevernog obalnog zida, na mjestu gdje se nagnuo, te izgraditi novi. Vodit će se računa o zaštiti postojećih elemenata kao i o uklapanju novog kamena koji mora biti što sličniji izvornome. Također, na mjestima gdje se mijenja hodna površina izvest će se armirano-betonska podloga sa završnim opločenjem od postojećeg kamena, a kamen koji nedostaje nadomjestit će se kamenom slične teksture, boje i završne obrade.

Zahvat vrijedan 2,6 milijuna kuna izvest će zadarska tvrtka Stipčević koja je taj posao dobila putem javnog natječaja. Kako doznajemo od ravnatelja Županijske lučke uprave, radovi će trajati pola godine, a dogovoreno je kako će početi 1. rujna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Raspisan natječaj za gradnju lučke infrastrukture u Svetom Filipu i Jakovu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.