2 min. čitanja

Projekt kojemu je cilj zadržavanje radno sposobnog stanovništva na području Viškova

Projekt kojemu je cilj zadržavanje radno sposobnog stanovništva na području Viškova
Foto: Turistička zajednica općine Viškovo

VIŠKOVO – U Domu hrvatskih branitelja u Viškovu, održana je početna press konferencija europskog projekta Radna zona Marišćina K-2 u Općini Viškovo.

Radi se o projektu čija je ukupna procijenjena vrijednost 20,6 milijuna kuna od čega su prihvatljivi troškovi 15,2 milijuna kuna. Općini Viškovo je putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Rijeka od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno 12 milijuna kuna te dodatnih 1,6 milijuna kuna za sufinanciranje vlastitog učešća.

Početak radova najavili su općinska načelnica Sanja Udović i predsjednik Uprave GP Krk d.d. kao odabranog izvođača radova na ovom kapitalnom infrastrukturnom projektu.

– Važan čimbenik poticanja i privlačenja investicija je izgradnja poduzetničke infrastrukture, kako bi se u potpunosti iskoristili postojeći potencijali i resursi. Upravo je izgradnja energetske, komunalne, prometne i elektroničko-komunikacijske infrastrukture u novoj radnoj zoni preduvjet daljnjeg snažnog gospodarskog razvoja Viškova. Ovim će se projektom potaknuti unaprjeđenje poduzetničke klime jer će se nedvojbeno privući novi investitori, kako domaći tako i strani, koji će otvoriti nova radna mjesta – istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Interesa ima već sad, kako postojećih poduzetnika s našeg područja tako i gospodarskih subjekata iz bližeg i daljeg okruženja. Ukratko, do kraja godine zainteresirani poslovni subjekti imat će na raspolaganju 17 i pol tisuća četvornih metara uređenih i potpuno komunalno i infrastrukturno opremljenih platoa, piše RIportal.

Viškovo je općina koja ima najviše stanovnika od svih hrvatskih općina, ali i gotovo 1100 gospodarskih subjekata što dokazuje izrazito razvijen poduzetnički duh u Viškovu. Prema posljednjim podacima, na području Viškova postoje 432 aktivna obrta te 637 trgovačkih društava.

Radna zona Marišćina predstavlja temelj za dinamičan gospodarski razvoj jer će se njezinim uređenjem u prometnom, komunalnom i energetskom smislu osigurati preduvjeti za investicije u gradnju objekata poslovne namjene koji će dodatno poboljšati poduzetničku klimu.

Osim zadržavanja radno sposobnog stanovništva na području Viškova, ovaj će projekt doprinijeti i povećanju konkurentnosti Općine i životnog standarda svih njezinih stanovnika, a posebice onih koji će naći svoje radno mjesto u novoj zoni. Osim toga, novi gospodarski subjekti u općinski proračun donose nova sredstva koja će osnažiti fiskalni kapacitet općine, a i koristit će se za generiranje novih prihoda.  – Ovdje moram istaknuti još jednu pozitivnu činjenicu ovog projekta. Dobro je da krećemo od samog početka jer nema repova, nema neriješenih vlasničkih pitanja, nema sporosti državne administracije i neučinkovitog pravosuđa koje nerijetko koči investicije i “tjera“ investitore – zaključila je općinska načelnica Sanja Udović.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.