2 min. čitanja

Projekt hrvatskih otoka Cresa, Lošinja i Korčule uvršten u 10 najboljih projekata otočke energetske tranzicije u EU!

Projekt hrvatskih otoka Cresa, Lošinja i Korčule uvršten u 10 najboljih projekata otočke energetske tranzicije u EU!
Cres - Foto: Boris Kačan

BRUXELLES - Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i Predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalja područja dodijelio je danas nagrade za vodeće projekte čiste energije na otocima u okviru programa “Zelene tranzicije u praksi”.

Prva tri nagrađena mjesta dobili su projekti Symbiotix sa španjolskog otoka Menorce, zatim Adeje Verde s Tenerifa, te Održiva akcija za održivu energiju s grčke Krete. Pohvalno je što su i hrvatski otoci Cres, Lošinj i Korčula ušli u prvih deset nagrađenih sa svojim projektom Korak do zajednice - solarni otoci.

U svom se uvodnom govoru Picula osvrnuo na potrebu za većom energetskom neovisnošću Europske unije, posebice u ovim vremenima.

- Sankcije su koštale Rusiju, ali i EU, pogotovo s obzirom na preveliku energetsku ovisnost koja nas je često sprječavala na razini EU da imamo izravniji stav prema Rusiji.  Moramo potaknuti našu proizvodnju, osigurati opskrbne lance i podržati veću industrijsku i energetsku neovisnost kako bismo se tome suprotstavili.

Picula je objasnio kako je tijekom godina Europski parlament snažno podupirao otoke i pokrenuo inicijative poput pilot projekata koji su započeli proces energetske tranzicije otoka.

- Možemo reći da su otoci dobili svoje mjesto na dnevnom redu EU, a konkretni projekti se provode. Nastavljamo raditi na strukturnoj promjeni koja bi rezultirala trajnom strukturom za energetsku tranziciju otoka i cjelokupnom EU strategijom – sporazumom za otoke.

Uspješne inicijative o čistoj energiji za otoke EU-a i vođenje tajništva izvrsni su primjeri kako otoci EU-a mogu biti i jesu na čelu energetske tranzicije i dekarbonizacije gospodarstava - rekao je Picula.

Otočani su naučili kako prirodne nedostatke i često oskudne resurse pretvoriti u održiv način života, jer to je bit njihova postojanja na otocima. Čak i kad prirodnih resursa ima dosta, nedostaje tehnologija za njihovo korištenje i vađenje, naglasio je.

Zaključno je poručio kako su otocima potrebne dvije ključne stvari -  odgovarajuće financiranje projekata svih razmjera i odgovarajuće ulaganje u istraživanje i inovacije koje će stvoriti rješenja i olakšati tranziciju za sve. Održiva proizvodnja, obnovljivi izvori energije, lokalna potrošnja i teritorijalni razvoj predvođen lokalnim zajednicama trebaju biti okvir budućeg razvoja otoka.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.