1 min. čitanja

Projekt CGO Lučino razdolje ide dalje – Uskoro objava izvođača radova

Projekt CGO Lučino razdolje ide dalje – Uskoro objava izvođača radova
Foto: DNŽ

Gotovo da ne postoji projekt vezan uz gospodarenje otpadom, a da u nekom trenutku nije izazvao određenu kritiku javnosti. Već neko vrijeme lome se koplja oko lokacije na kojoj bi trebao biti izgrađen Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije, a koji bi prema mišljenju ekoloških udruga ugrozio ekosustav Malostonskog kanala.

Najviše polemike izazvala je bojazan da bi procesi iz CGO-a mogli štetno utjecati na podzemne vode te na uzgoj školjaka u Malostonskom kanalu zbog čega je županijska oporba tražila novo trasiranje, ali i novu lokaciju za izgradnju CGO-a.

Sumnje oko županijskog CGO-a dodatno su se rasplamsale nakon što je ponovljen natječaj za odabir izvođača radova na izgradnji Centra. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji tvrde da su bili primorani učiniti taj korak zbog nerealno visokih cijena ponuđača u odnosu na procijenjeni trošak projekta.

Iako su stručnjaci procijenili da bi projekt trebao stajati oko 260 milijuna kuna, na prvom natječaju ponude su sezale i do pola milijarde kuna, čime se potvrdila ona popularna izreka da otpad nije smeće već prilika za masnu zaradu. Nekima je to nekim čudom uspjelo (primjer Zagreba), a kod nekih je to zasad ostalo samo na pokušajima.

Jučer je stoga održan sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na kojem je dogovoreno kako će ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokriti razliku sredstava za izgradnju CGO-a Lučino razdolje u odnosu na prvobitnu procjenu iz Studije izvodljivosti.

Projekt se nastavlja na istom mjestu na kojem je i zamišljen. Premda su i u drugoj javnoj nabavi cijene i dalje više od procijenjenih, najniža ponuda ipak je za 167 milijuna kuna manja od najniže ponude iz prvog postupka.

Natječaj je u međuvremenu zatvoren, ponude su u postupku procjene, a uskoro bi trebao biti poznat i izvođač radova na županijskom CGO-u.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.