1 min. čitanja

Projekcija filma o Ivanu Vitiću, poznatom šibenskom arhitektu i potomku brodarske obitelji

Projekcija filma o Ivanu Vitiću, poznatom šibenskom arhitektu i potomku brodarske obitelji
Foto: Grad Šibenik/YouTube

Vitić je rođen na današnji dan 1917. godine, a večeras će se u Kući umjetnosti Arsen prikazati dokumentarac "Vitić pleše"!

Film je nastajao tijekom petnaestak godina i prati obnovu  Vitićeva antologijskog djela – nebodera u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Dva desetljeća duga borba stanara i suvlasnika stanova za obnovu tzv. šarenog nebodera prikazana je kroz arhivske snimke te svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeve zgrade, arhitekata i aktivista, a dramatična bitka odraz je šireg društveno-političkog konteksta koji uključuje kako nepoštivanje prava na stanovanje, tako i sustavno zanemarivanje, pa čak i uništavanje socijalističke arhitekture i urbanističkog nasljeđa. Tako jedna zagrebačka zgrada postaje ogledalo kolektivne društvene erozije vrijednosti i zajedništva, navodi ŠibenikIN.

Film se dakle večeras prikazuje baš na 107. obljetnicu Vitićeva rođenja pa ako imate vremena i zanima vas njegov rad, svakako se pridružite projekciji u čast jednog od stvaratelja hrvatske poslijeratne moderne!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.