2 min. čitanja

Proizvodnja nafte na najnižoj razini od lipnja 2021.

Proizvodnja nafte na najnižoj razini od lipnja 2021.
Foto: Pixabay/Ilustracija

U srpnju je uslijedio najveći mjesečni pad globalne proizvodnje nafte do 2020.

Argusova anketa, sada već treća neovisna, pokazala je da je proizvodnja nafte zemalja OPEC-a pala čak i više od ranijih procjena. Proizvodnja je u srpnju pala je za više od milijun bpd jer su Rusija i Saudijska Arabija pojačale svoje napore da ograniče proizvodnju.

Argusovo istraživanje samo je jedno od mnogih, a svako istraživanje izgleda sve optimističnije.

Istraživanje Reutersa 31. srpnja pokazalo je da je proizvodnja OPEC-a pala za 840.000 bpd u odnosu na razine iz lipnja, uglavnom od strane Saudijske Arabije, za koju je istraživanje pokazalo da je smanjila proizvodnju za 860.000 bpd u odnosu na razine iz lipnja. Reuters je procijenio da je proizvodnja OPEC-a u srpnju iznosila 27,34 milijuna bpd.

Bloombergove procjene, objavljene ranije ovog tjedna, upućuju na to da je OPEC-ova proizvodnja sirove nafte pala za 900 000 bl u srpnju – što je najveći mjesečni pad od 2020. godine kada se grupa trudila smanjiti proizvodnju u jeku opadanja potražnje zahvaljujući karanteni zbog covida. Prema istraživanju Bloomberga, proizvodnja OPEC-a u srpnju je u prosjeku iznosila 27,79 milijuna bpd, a Saudijska Arabija je smanjila najviše, a slijede je Nigerija i Libija, prenosi Energetika.

Od prvotnih procjena o smanjenju proizvodnje od 840 000 bpd na 900 000 bpd, a sada na više od 1 milijun bpd u rezovima, istraživanja za OPEC-ova srpanjska smanjenja proizvodnje sve su optimističnija. Istraživanje Argusa pokazalo je da je proizvodnja Saudijske Arabije u srpnju pala za 970 000 bpd u odnosu na razine iz lipnja, čime je proizvodnja OPEC+ dosegla 35,7 milijuna bpd — najnižu razinu od lipnja 2021.

Zajednički ministarski nadzorni odbor (JMMC) OPEC+ potvrdio je u petak trenutne razine proizvodnje nafte grupe i nije dao nikakvu preporuku za promjenu proizvodnje u ovom trenutku, uglavnom kao što se očekivalo, a Saudijska Arabija se složila dan prije produljenja njegova dobrovoljna proizvodnja od 1 milijun bpd smanjena je u rujnu, objavio je OilPrice.com.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.