Tko se u dolini Neretve koristi zabranjenim pesticidima!? Proizvođači mandarina ljuti: "Zna se krivac!"

Nedavno je odjeknula vijest da je s granice sa Srbijom vraćena pošiljka neretvanskih mandarina. U plodovima su pronađeni ostaci pesticida klorpirifosa, u Hrvatskoj zabranjenog još 2020. Mnoge je to iznenadilo jer mandarine su voće koje zahtijeva minimalnu zaštitu. Inače, u mandarinama za Srbiju, od 15 voćara koji su isporučivali mandarine, klorpirifos je pronađen samo kod jednog. U udruzi Neretvanska mladež tvrde da 99% uzgajivača, a u neretvanskoj dolini ih je oko 1500, koristi se isključivo dopuštenim sredstvima za zaštitu bilja.

Na plantaži mandarina Jure Kapovića berba je u punom jeku. Dosad je ubrao 50 tona, a na stablima je još toliko.

- Roba je sazrela, ali vidjet ćemo kako ćemo prodati i po kojoj cijeni. To ne znamo s obzirom na to što se sve događa sve na tržištu - rekao je za HRT.

A tržište najvećeg hrvatskog izvoznog poljoprivrednog proizvoda pogodila je vijest da je na kontroli granične inspekcije Srbije u plodovima pronađeno zabranjeno zaštitno sredstvo.

- Klorpirifos je naime 2020. zabranjen za uporabu u Republici Hrvatskoj zbog dokazane genotoksičnosti, odnosno neurotoksičnosti. I stoga pesticidi koji sadržavaju aktivnu tvar klorpirifos ne smiju biti u uporabi i njihove maksimalno dozvoljene koncentracije smanjene su na granicu određivanja, dakle na minimalne količine. U ovim slučajevima radi se o tome da je korišten pesticid koji se nije smio koristiti - objasnila je Iva Pavlinić Prokurica iz Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu.

Državni inspektorat pošiljke primjereno zbrinuo

Pošiljka, u kojoj su bile mandarine 15 proizvođača, vraćena je jer je klorpirifos zabranjen i u toj državi. No stručnjaci umiruju potrošače. 

- Radi se o vrlo malim količinama, vrlo malo iznad granice određivanja, a još je dodatni problem u tome što za taj pesticid zato što je zabranjen nisu postavljene toksikološke referentne vrijednosti i stoga se zapravo ne može adekvatno procijeniti rizik za zdravlje potrošača - naglasila je Pavlinić Prokurica.

Državni inspektorat pošiljke je primjereno zbrinuo. Nadzor kojim bi se trebao utvrditi identitet dvaju nesavjesnih proizvođača još traje.

- U daljnjem postupku poljoprivredna inspekcija poduzima zakonom propisane upravne i prekršajne mjere vezano uz pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja i stavljanje na tržište zdravstveno neispravne hrane. Naglašavamo kako nijedna sporna pošiljka nije stavljena na tržište Republike Hrvatske - stoji u priopćenju inspektorata.

Ogorčeni proizvođači traže zabranu za prekršitelje

Zabranjenog pesticida nema u poljoprivrednim ljekarnama na području Hrvatske. Usto se sva dopuštena zaštitna sredstva koja kupuju OPG-ovi evidentiraju. Ogorčeni proizvođači stoga traže da se kazne oni koji su prekršili zabranu.

- Razlučiti one koji rade dobro, koji rade uredno i od tih će kupovati, a od onih koji koriste susjedne države i raznorazne kanale da dobiju te jeftinije pesticide, njih treba kazniti. I to treba naći i ako treba ih tražiti analizama, to treba napraviti - rekao je Kapović.

- Pojedinaca ima, uvijek će ih biti. To je neminovno. Koliko se to može spriječiti, ne znam - nadovezao se proizvođač mandarina Robert Šuman.

Bolje spriječiti nego liječiti, a mogućnosti uvijek ima, samo treba raditi u skladu s propisima.

Rješenje problema: Moramo svi biti u istom sistemu

- Znači svi moramo biti u sistemu "Global gapa". Kada smo svi u sistemu, onda nema greške i odmah se zna tko je pogriješio. Znači, zna se kada se Jurina roba odveze, mene zovnu oni: "roba ti je uredna". Ako sam ja pogriješio onda će reći: "Jure gotovo, mi smo s tobom završili, nema više otkupa" i završena priča - pojasnio je Kapović.

- Svjedoci smo da i cijena mandarine nije baš bajna i ljudi štede, nažalost, i krše propise. Mi smo sada u Europskoj Uniji i moramo se držati propisa EU. Mi kroz ćemo kroz udrugu educirati naše proizvođače i sigurni smo da svi oni kvalitetno rade mandarinu, jer već su 10-tak godina na tržištu bez ikakvih reklamacija, bilo u Sloveniji, bilo u Hrvatskoj - zaključio je za HRT Marko Šuman, predsjednik Udruge poljoprivrednika "Modrič".

Mandarina se u dolini Neretve uzgaja od polovine prošlog stoljeća i stvoren je brend prepoznat u cijeloj Europi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedemo li mandarine s opasnim insekticidom, a da nam to nitko nije rekao?
Državni inspektorat tvrdi da kod nas nema straha, no Srbi i Slovenci nam vraćaju pošiljke za koje tvrde kako sadrže nedozvoljene količine klorpirifosa - insekticida vrlo opasnog po ljudsko zdravlje. Sezona mandarina je krenula i za očekivati je kako će one od sada “ispadati iz paštete”. Stoga je za…
Zbog zabranjenih pesticida uništene mandarine: “20 godina smo ga koristili i sad odjednom da su otrovni”
Pakiranje mandarina iz Hrvatske, koje je bilo namijenjeno izvozu na tržište Srbije, zaustavljeno je nedavno na granici sa Srbijom i naloženo je njegovo uništenje na siguran način zbog pronađenog nedozvoljenog pesticida. Neven Mataga, proizvođač mandarina iz Opuzena kazao je za N1 televizij…