1 min. čitanja

PROCJENA JP MORGANA: “Rusi pripremaju osvetu Zapadu koja cijenu barela nafte može dići na čak 380 dolara!”

PROCJENA JP MORGANA: “Rusi pripremaju osvetu Zapadu koja cijenu barela nafte može dići na čak 380 dolara!”
Foto: Pexels/Ilustracija

Moskva bi takvim potezom izazvala ekonomsku katastrofu, a sama bi uspjela izdržati posljedice. Izazovu li američke i europske sankcije ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne bi cijene tog energenta mogle dosegnuti razinu “stratosfere” od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicijske banke JP Morgan Chase.

Rusija bi si to, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocjenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 milijuna barela bez da njezino gospodarstvo pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. No, za veliki dio ostatka svijeta taj bi potez mogao biti strašan.

Nestanak 3 milijuna barela nafte dnevno sa svjetskog tržišta mogao bi cijenu na londonskoj burzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenarij smanjenja od 5 milijuna barela vodio cijeni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi kompliciranog mehanizma koji bi ograničio cijenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na ruski ratni stroj u Ukrajini.

– Vjerojatno je da bi se, u slučaju ograničenja cijene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu nanijeli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani – komentiraju analitičari JP Morgan Chasea u depeši odaslanoj svojim klijentima, prenosi Jutarnji list.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.