1 min. čitanja

Pritisak javnosti urodio plodom – Ipak neće rastavljati povijesni most zbog luksuzne jahte poznatog milijardera

Pritisak javnosti urodio plodom – Ipak neće rastavljati povijesni most zbog luksuzne jahte poznatog milijardera
Foto: Pixabay

ROTTERDAM – Rijetko koji događaj u Rotterdamu je izazvao takav interes javnosti kao nedavni poziv građanima ovog nizozemskog grada da gađaju jajima netom izgrađenu jahtu američkog milijardera Jeffa Bezosa, zbog koje su gradske vlasti planirane demontirati stari čelični most Koningshaven, poznatiji pod imenom “De Hef”.

Riječ je o svojevrsnom simbolu Rotterdama koji se nalazi na ruti kojom je iz brodogradilišta prema oceanu trebala proći golema luksuzna jahta vlasnika Amazona, a zbog čije veličine je popularni most trebao biti rastavljen. Nije se ta ideja svidjela stanovnicima Rotterdama koji su na Facebooku pokrenuli javni događaj kojem se pridružilo nekoliko tisuća građana, a kojim se planiralo gađati jajima Bezosovu jahtu.

Na sreću, most je barem zasad ostao netaknut nakon što je Oceanco, tvrtka koja gradi najveću jedrilicu na svijetu za suosnivača Amazona, obavijestila gradsko vijeće Rotterdama da neće zahtijevati demontažu podiznog mosta De Hef. Nije jasno je li tvrtka odustala od planova za izgradnju superjahte od 417 stopa (127,1 metara), kodnog imena Y721, ili traži drugi način pristupa moru.

– Ovaj čovjek je zaradio svoj novac strukturalnim otpuštanjem osoblja, utajom poreza, izbjegavanjem propisa i sada zbog njega moramo rušiti naš prekrasni nacionalni spomenik? – komentirao je još u veljači rotterdamski političar Stephan Leewis.

Jeff Bezos je drugi najbogatiji čovjek na svijetu čija neto vrijednost imovine iznosi 141,2 milijardi dolara. U nizozemskom brodogradilištu planirana je gradnja njegove superjahte, ujedno i najvećeg jedrenjaka na svijetu, čija izgradnja bi trebala stajati oko 500 milijuna dolara.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Luksuznu jahtu omraženog milijardera planiraju “bombardirati” jajima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.