Pristajanjem trajekta iz Biograda, i službeno otvorena novoobnovljena trajektna luka Tkon na Pašmanu

ZADAR – Pristajanjem trajekta na liniji Biograd – Tkon danas je i službeno otvorena novoobnovljena trajektna luka Tkon na Pašmanu. Riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiranom EU sredstvima, vrijednom gotovo 32,6 milijuna kuna.

Obnovom luke povećan je njezin kapacitet, kvaliteta pristaništa, ali i sigurnost linijskog prijevoza na državnoj trajektnoj liniji Tkon – Biograd. Nadograđeno je postojeće trajektno pristanište, uređen je plato pristaništa za ukrcaj-iskrcaj vozila, izgrađen je podmorski propust za cirkulaciju mora u akvatoriju luke te plato ukrcajnog čekališta sa tri traka i parkiralištem.

Foto: Zadarska županija

Novo trajektno pristanište na Pašmanu obišao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u društvu suradnika te predstavnika regionalne i lokalne vlasti iz svih dalmatinskih županija. Osim luke Tkon, u Zadarskoj županiji provode se još dva velika infrastrukturna projekta vezana uz lučku infrastrukturu – obnova zadarske rive te rekonstrukcija luke Sali.

Četiri dalmatinske županije dobile 57,7 milijuna kuna za ulaganja u lučku infrastrukturu i pomorsko dobro

Osim Zadarske županije, za obnovu lučke infrastrukture pripremaju se i ostale dalmatinske županije. U Zadru su danas dodijeljeni ugovori i sporazumi ukupne vrijednosti 57,7 milijuna kuna za 45 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Foto: MMPI

Tim će se sredstvima sufinancirati izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture, kao i sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

– To je zapravo nastavak velikog investicijskog ciklusa, ulaganja u luke, u rive. Mi smo zemlja koja živi od mora, okrenuti smo moru i meni je kao ministru i nama u resornom Ministarstvu zaista drago da, od 25 milijardi kuna ulaganja u prometnom sektoru, velik dio ide u projekte obnove luka, riva i lukobrana – istaknuo je još jednom Butković.

U prostorijama Lučke uprave Zadar, ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, za 13 projekata na području luke Drage-Dugovača, lučice Plemići, luke Pag, sv. Filip i Jakov i Sukošan na području Zadarske županije, u lukama Vrnaža i Bilice u Šibensko-kninskoj županiji, luke Kaštel Stari i Makarska u Splitsko-dalmatinskoj županiji te luke Račišće, Drače, Cavtat i Trpanj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sredstva za sanacije plaža, odnosno, pomorskog dobra dodijeljena su gradovima Zadru, Pagu, Vodicama, Skradinu i Šibeniku te općinama Ražanac, Jasenice, Bibinje, Pašman, Preko, Posedarje, Sukošan, Novigrad, Kolan, Privlaka, Povljana, Sveti Filip i Jakov, Starigrad, Pakoštane, Ninu, Kali, Rogoznica, Murter-Kornati, Tribunj, Pirovac, Podstrana, Sućuraj, Podgora, Cavtat, Vela Luka i Orebić.

Zajedno s ugovorima i sporazumima koji su za tri županije – Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, prethodno dodijeljeni u Rijeci (18. ožujka 2022.), Ministarstvo je u ovoj godini, temeljem dva javna Poziva, ukupno dodijelilo gotovo 105 milijuna kuna za projekte izgradnje, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te za modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture te za sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Tri obalne županije dobile 47 milijuna kuna za obnovu lučke infrastrukture i pomorskog dobra