2 min. čitanja

Priroda se mijenja: Orke proždiru velike bijele psine!

Južnoafrička organizacija za zaštitu životinja The Dyer Island Conservation Trust (DICT) u posljednjih je par mjeseci zabilježila više napada kitova ubojica na velike bijele psine.

U prvom napadu početkom svibnja pronađen je leš golemog morskog psa kojemu su orke pojele jetru. U posljednjem slučaju, zabilježenom 24. lipnja, otkriven je morski pas kojem su pojedeni testisi i trbuh.

Prema dopisu koji je Index dobio od DICT-a, tim pod vodstvom biologinje za morske pse, Alison Towner, pozvan je prošle subote da provede autopsiju na velikoj bijeloj psini čiji se leš nasukao na Pearly Beachu, u blizini ribarskog i turističkog naselja Gansbaai.

„Ubijeni mužjak bio je dug 4,1 metara. Nedostajali su mu jetra, testisi i trbuh. Strvina bi mogla biti stara nekoliko dana, čini se relativno svježa, a očito je obilno krvarila“, rekla je Alison Towner.

Photo: The Dyer Island Conservation Trust

„Uzeli smo sve potrebne uzorke za različite znanstvene projekte. To je četvrta ubijena bijela psina dokumentirana od svibnja koja se može povezati s napadima orka“, pojasnila je.

Napadi kitova ubojica na morske pse bilježeni su i ranije – jedan je registriran 1997. kraj Kalifornije. Međutim, stručnjake je iznenadilo to što se u ovom slučaju radi o cijelom nizu napada. Na temelju provedenih autopsija (pogledajte na poveznici ovdje) moglo bi se zaključiti da je skupina orki razvila okus za meso morskih pasa, osobito za jetru koja sadrži hranjivo ulje skvalen.

Photo: The Dyer Island Conservation Trust

Kitovi ubojice (Orcinus orca) spadaju u porodicu morskih dupina i njezini su najveći pripadnici. Prehrana im je raznovrsna – neki su se specijalizirali za ribe, dok se drugi hrane i morskim sisavcima poput tuljana i dupina. Žive u svim svjetskim oceanima, a izrazito su društveni i inteligentni. Njihova komunikacija smatra se dokazom da imaju razvijenu životinjsku kulturu. U divljini ne predstavljaju prijetnju za ljude, no u zarobljeništvu su zabilježeni slučajevi u kojima su ozljeđivali ili ubijali svoje čuvare.

(Index.hr)

Dronom snimljen trenutak kad Orka napada i jede morskog psa29

2016. godine Slater Moore dronom je snimio neobičan prizor trenutka kada dvije ženke kita i njihova mladunčad jedu morskog psa. Sve se odvilo u zaljevu Monterey u Kaliforniji dok je Moore plovio na brodici, kako piše Stuff.  – Vidjeli smo oko 25 kitova i uspjeli smo snimiti nekoliko njih kako jedu živog morskog psa. Rijetke snimke prikazuju kitove ubojice vrste Offshore kako uče svoju mladunčad da lovi morske pse – objasnili su na Facebooku.  Napominju da su orke komplicirane za proučavanje jer brzo plivaju, a mogu dugo zadržati dah zbog čega ih je teško snimati.

(Večernji list)

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.