2 min. čitanja

Prirez porezu na dohodak u Rijeci smanjen s 14 % na 13 %

Prirez porezu na dohodak u Rijeci smanjen s 14 % na 13 %
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - U cilju daljnjeg poreznog rasterećenja građana Rijeke, od 1. siječnja 2023. godine za jedan postotni poen smanjen je prirez porezu na dohodak te sad iznosi 13 %.

Podsjetimo, u cilju poreznog rasterećenja građana, stopa prireza porezu na dohodak smanjena je u 2022. godini za jedan postotni poen, odnosno s prvotnih 15 % na 14 %. Smanjenje prireza na 13 % drugi je korak u ostvarenju konačnog cilja u skladu s predizbornim obećanjima – smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10 % od 1. siječnja 2025.

Izmjenama Odluke o porezima grada Rijeke, usvojenima na 14. sjednici Gradskog vijeća, zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 10.306,00 kuna odnosno 1.367,84 eura (primjer prosječne mjesečne bruto plaće za srpanj 2022. godine, izvor: DZS), u odnosu na 2021. godinu kada je stopa prireza iznosila 15%, zbog daljnjeg smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 13% u 2023. godini na godišnjoj razini imat će veću neto plaću za 203,76 kuna odnosno 27,04 eura.

U pogledu financijskog učinka na proračun Grada Rijeke u 2023. godini, budući da se prihod od prireza porezu na dohodak u 2022. godini procjenjuje na 62,4 milijuna kuna odnosno cca 8,2 milijuna eura, procjena je da će se donošenjem predložene Odluke o izmjenama Odluke o porezima Grada Rijeke tj. daljnjim smanjenjem stope prireza porezu na dohodak, u idućoj godini smanjiti prihod Grada od prireza porezu na dohodak za približno 4,5 milijuna kuna odnosno oko 600.000,00 eura.

Osim izmjena Odluke o porezima Grada Rijeke, na istoj su sjednici Gradskog vijeća usvojene i izmjene Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu na području grada Rijeke, kojim je paušalni porez povećan sa sadašnjih 300,00 kuna ili 39,82 eura po krevetu na 60,00 eura. Ovim povećanjem iznos godišnjeg paušalnog poreza po krevetu uvećava se za 152,07 kuna odnosno 20,18 eura, što je još uvijek znatno niže od srednje vrijednosti propisanog mogućeg raspona iznosa paušalnog poreza po krevetu (750,00 kuna).

Naime, Grad Rijeka kontinuirano provodi ulaganja u sve oblike komunalne infrastrukture, što bitno pridonosi kvaliteti života u gradu. Ta ulaganja jedan su od osnovnih preduvjeta, kako za ugodan život građana, tako i za posjetitelje Grada. Međutim, zbog kontinuiranog rasta broja turista, povećava se i pritisak na komunalnu infrastrukturu u ljetnom razdoblju, što posljedično zahtjeva i veća izdvajanja novčanih sredstava za održavanje i poboljšanje iste.

Nadalje, Grad Rijeka značajna novčana sredstva izdvaja i za unaprjeđenje i jačanje turističke ponude Grada. Slijedom toga, protekle je godine u gradskom proračunu povećan iznos bespovratnih sredstava koja su, kroz Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, dodijeljena za organizaciju turističkih i gospodarskih događanja s ciljem unapređenja/obogaćivanja turističkog proizvoda/ponude te razvoja kongresnog, nautičkog, zdravstvenog, eno-gastro i ostalih selektivnih oblika turizma, i to sa 50.000,00 kuna na 200.000,00 kuna. Opći program mjera se kroz godine kontinuirano mijenja i nadopunjava u skladu s potrebama i razvojnim ciljevima Grada Rijeke te će, sukladno tome, od iduće godine pravo na bespovratna sredstva za modernizaciju i podizanje kvalitete svojih smještajnih kapaciteta  moći ostvariti i privatni iznajmljivači.

Grad Rijeka/I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.