1 min. čitanja

Primošten slavi Gospu od Loreta i Dan općine

Primošten slavi Gospu od Loreta i Dan općine
Foto: Depositphotos

PRIMOŠTEN - Primoštenci 9. svibnja slave Gospu od Loreta, zaštitnicu Primoštena koji je ujedno i Dan općine Primošten.

Slavlje započinje u četvrtak 9. svibnja sa sv. misom i tradicionalnim paljenjem svitnjaka, nakon čega slijedi nastup grupe CAMBI na Trgu Rudina (besplatan ulaz).

Glavna svečanost s euharistijskim slavljem i procesijom održati će se 10. svibnja u jutarnjim satima, nakon čega slijedi nastup Puhačkog orkestra Primošten, Klape Sebenico uz tradicionalno primoštensko kolo predvođeno Udrugom građana Općine Primošten-KRČ, te zakuska ispred Turističke zajednice, piše ŠibenikIN.

Povijest štovanja Gospe od Loreta seže u daleku 1835. kada se Marku Prginu, koji je bio teško bolestan, u snu ukazala Gospina slika i čuo je poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Posudio je sigurniji brod i otplovio u Italiju u Loreto, kupio i donio Gospinu sliku u Primošten, istu onakvu kakvu je vidio u snu. Sliku je čuvao u svojoj kući sve dok u ovaj kraj nije stigla epidemija kolere. Kada je ta opaka bolest počela kositi i odnositi ljudske živote, tadašnji župnik don Mate Livić sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja sa Gospinom slikom načine procesiju oko sela. Tako je i bilo, piše HKM.

Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom oko sela i donijeli je u crkvu. Navodno su svi stanovnici oboljeli od kolere ozdravili, a u znak zahvalnosti nastao je zavjet Gospi od Loreta i procesija se održala do današnjega dana. Tako će u Primoštenu biti i ovoga 10. svibnja. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.