1 min. čitanja

Primorsko-goranska županija prva uvodi građanski odgoj

Primorsko-goranska županija prva uvodi građanski odgoj
Foto: HTV Screenshot

Nastava građanskog odgoja i obrazovanja "Škola i zajednica (ŠiZ)" uvodi se u srednje škole prvi put u Hrvatskoj u 14 škola u Primorsko-goranskoj županiji, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

  • Vrijednosti ovog kurikuluma su u mogućnosti da učenici istražuju ono što je njima bitno, a ne ono strogo utvrđeno nastavnim programom - rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Dodao je kako uvođenje građanskog odgoja počinje u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji, a putem zajednice županija nastojat će se da se program uvede u škole u svim županijama.

Program ŠiZ-a osmislili su Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Prva riječka hrvatska gimnazija u kojoj je prošle školske godine proveden kao pilot projekt.

  • To je fakultativni inovativan program osmišljen ne samo za gimnazijalce, nego i za učenike strukovnih srednjih škola, učenike drugih i trećih razreda. Proteklih mjeseci, 31 učiteljica i učitelj prošli su edukaciju o metodama poučavanja i ocjenjivanja u ovom predmetu - naveo je Ravnatelj lnstituta Boris Jokić.

Nema testova, ocjene na temelju zalaganja

Objasnio je da u ŠiZ-u učenici sami odabiru pojavu ili problem koji ih zanima iz 11 tematskih cjelina poput fizičke aktivnosti i sporta, demokracije, migracija, ekonomije, medija ili zaštite okoliša. Potom istražuju odabrano s različitim akterima te na kraju pokušavaju pronaći rješenje ili djelovati. Predmet nema niti jednog, a učenike će se ocjenjivati temeljem pokazanog zalaganja, inovativnosti. Nema ni udžbenika.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ustvrdila je da inovativni način nastave u kojem učenici sami utvrđuju problem i pokušavaju ga rještiti otvara mogućnost da oni nakon toga postaju svjesniji i aktivniji građani.

Građanski odgoj i obrazovanje uvedeno je prvi put u Hrvatskoj u riječke osnovne škole, a model se poslije proširio u druge dijelove Hrvatske, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.