1 min. čitanja

Prije 79 godina u Splitu je formirana prva Narodna vlada Hrvatske

Prije 79 godina u Splitu je formirana prva Narodna vlada Hrvatske
Foto: Grad Split

SPLIT - Polaganjem lovorovog vijenca na Spomen ploču u atriju Stare gradske vijećnice i svečanom akademijom u Galeriji umjetnina, u Splitu je danas obilježena 79. godišnjica osnivanja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske.

Među brojnim uzvanicima, obljetnici su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin te predstavnik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Josip Milat.

Foto: Grad Split

Podsjetimo, davnog 14. travnja 1945. godine u Splitu je održana izvanredna sjednica Predsjedništva ZAVNOH-a na kojoj je izabrana prva Narodna vlada Federalne Hrvatske. Sjednica pod predsjedanjem velikog hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora, uz prisustvovanje brojnih uzvanika, među kojima i crkvenih velikodostojnika, održana je u povijesnoj Gradskoj vijećnici na Narodnom trgu, a za predsjednika je izabran Vladimir Bakarić.

U vladi su bila i dva ministra iz Splita, narodni heroji Anka Berus kao ministrica financija i Vicko Krstulović kao ministar unutarnjih poslova. Nakon oslobođenja Zagreba, ZAVNOH i Narodna vlada Hrvatske počinju od 20. svibnja djelovati u glavnom gradu Hrvatske, u Zagrebu.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.