2 min. čitanja

Prije 31 godinu okupatorska JNA napustila luku Loru

Prije 31 godinu okupatorska JNA napustila luku Loru
Foto: Facebook

SPLIT - Na današnji dan prije 31 godinu, 4. siječnja 1992. okupatorska JNA napustila je ratnu luku Lora, koju je potom preuzela Hrvatska vojska.

Odlukom splitskoga Gradskog vijeća iz prosinca 2001. na dan odlaska JNA 4. siječnja svake godine u katedrali sv. Dujma služi se misa zahvalnica. I večeras, na 31. godišnjicu, misa zahvalnica služi se u katedrali sv. Dujma.

Okupatorska JNA iz Splita je otišla nakon vojnog poraza u pomorskoj bitci u splitskom akvatoriju, kada su polovinom studenoga 1992. hrvatske snage napale ratne jugoslavenske brodove sa svojih položaja na splitskome Kašjunu te sa Šolte i Brača. Tako je spriječeno razaranje Splita kojim su prijetili časnici agresorske jugovojske.

Prije napuštanja Splita JNA je ispraznila skladište oružja u Lori, većinu vojnog arsenala premjestila je u Crnu Goru među ostalim i fregatu Split, koja je sudjelovala u napadu na Split i bila oštećena.

Prije odlaska JNA iz Splita potpisan je sporazum u Žitniću, prema kojemu su hrvatske vlasti mogle preuzeti oružje i streljivo u Lori, a koje je JNA nezakonito oduzela od hrvatske Teritorijalne obrane, piše Hina, prenosi HRT.

Ratnu luku Loru držala je JRM zajedno s vojnim ročnicima i crnogorskim rezervistima te "niški specijalci".

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

BLOKADA DUBROVNIKA Svjedočanstvo heroja svjetioničara sa Sv. Andrije: “JNA je topovima pucala na nas!” | | Morski HR
DUBROVNIK/SVETI ANDRIJA - U jeku okupacije Dubrovačkog primorja i gotovo potpunog okruženja Dubrovnika, mala posada svjetioničara Svetog Andrije prkosila je blokadi akvatorija od strane Jugoslavenske
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.