Prijavite ulja za ocjenjivanje na 10. Dane maslina otoka Ugljana

UGLJAN - Pozivaju se maslinari iz cijele Hrvatske da prijave svoja ulja za ocjenjivanje na 10. Dane maslina otoka Ugljana. Manifestacija će se održati 17. lipnja 2023. godine u mjestu Ugljan.

Prvih 40 prijavljenih ulja oslobođeno je participacije, a ostali prijavljeni plaćaju 20 eura po uzorku, pri čemu je u cijenu uključen trošak kemijske i organoleptičke analize.

Potrebna količina za ocjenjivanje je 2 x 0,25 litre maslinovog ulja u staklenim tamnim bocama (zelene ili smeđe). Boce je moguće unaprijed preuzeti u uredima Turističkih zajednica otoka Ugljana, a ove godine se prijaviti mogu ulja iz cijele Hrvatske.

Ocjenjivat će se kemijski i senzorski parametri (organoleptika), a analizu će obaviti Udruga 'Olea', Zadar - stručni ocjenjivači osposobljeni za kušanje maslinovog ulja.

Uzorak ulja, prijavnica i uplata dostavljaju se u ured TZO Preko, TZO Kali, TZO Kukljica ili TIC Ugljan radnim danom od 8 do 14 sati do 1. ožujka ili ih je moguće poslati i poštom na adresu TZO Preko, Magazin 8, 23273 Preko (umjesto uplate, poštom se šalje potvrda o uplati).

Svi prijavljeni tijekom manifestacije mogu sudjelovati na predavanju stručnjaka na temu maslinarstva/uljarstva, u vođenoj stručnoj degustaciji maslinovih ulja, sajmu otočnih proizvoda te uživati u domaćim jelima. Najboljim maslinarima biti će dodjeljene nagrade i priznanja, prenosi Otok Pašman.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Doznajte koja je tajna vrhunskog maslinovog ulja | | Morski HR
Što maslinovo ulje čini vrhunskim? Odgovor na to pitanje ponudit će najbolji stručnjaci na ovogodišnjem izdanju Noćnjaka, 24. po redu Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, koju od 5. do 8.
Jednostavni trikovi pomoću kojih ćete sami prepoznati lažno maslinovo ulje | | Morski HR
Kad je riječ o zdravom odabiru, maslinovo ulje je za većinu nas ‘sveti gral’. Od poboljšavanja okusa salata do dodavanja savršene talijanske note sirastim tjesteninama i egzotičnim delicijam