1 min. čitanja

PRIČA O SOLI Promocija knjige o temi zbog koje je otok Pag postao poznat i zanimljiv svima

PRIČA O SOLI Promocija knjige o temi zbog koje je otok Pag postao poznat i zanimljiv svima
Foto: Stipe Surać / Ilustracija

PAG - Promocija knjige „Priča o soli“ autora Mate Donadića

U subotu, 26. studenoga 2022. godine u Kneževom dvoru održat će se promocija knjige „Priča o soli“ autora Mate Donadića.

- Zbog soli je čitav otok bio poznat i posebno zanimljiv svima. Iako je najveći dio soli uzimala država, Pag je od onog što mu je ostajalo uspijevao živjeti životom grada sa standardima toga vremena. Skoro svi ratovi u povijesti otoka bili su upravo zbog soli.

Zbog pet solana na otoku i zbog bure koja ga „soli“, otok su često zvali, a i danas ga zovu „otok soli“. Jedna od tih solana, ona najveća, radila je bez prekida kroz čitavu povijest, a radi i danas.

Značajni je privredni subjekt našega grada, a mogla bi i trebala postati još značajnija jer se samo treba prilagoditi novom vremenu. Sol je danas svima dostupna, ali tradicija i druge spoznaje o važnosti soli mogu mu dati novi vrijednost koja bi svima koristila - navodi Mate Donadić u predgovoru ovog zanimljivog izdanja i naglašava kako ova knjiga ima namjeru biti pisani vodič za budući Muzej solarstva u Pagu.

Promocija knjige „Priča o soli“ započinje u 18:00 sati u prizemlju Kneževog dvora nakon paljenja prve adventske svijeće na Trgu Petra Krešimira IV u Pagu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.