PREVLAKA Počinje obnova tvrđave u kojoj se otvara Muzej ratne mornarice

DUBROVNIK/PREVLAKA – Podizanje skela i početak radova na obnovi austrougarske tvrđave na Prevlaci najavili su za siječanj iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

– Jasno je kako će i 2019. u radu Društva prijatelja dubrovačke starine biti ista kao i mnoge dosadašnje – plodonosna i vrijedna pažnje i divljenja zbog želje očuvanja baštine za generacije koje dolaze – izjavio je Niko Kapetanić, predsjednik Društva koji je izrazio zadovoljstvo konačnim početkom radova na obnovi Tvrđave najjužnije kopnene točke Hrvatske.

Podsjetimo, područje krajnjeg juga prevlake sve do nedavno je bio u nadležnosti  Republike Hrvatske koja je objekt prepustila Općini Konavle. Zajedno s Društvom prijatelja dubrovačke starine Općina tako kreće s obnovom, da bi se u konačnici otvorio Muzej austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatskoj komponenti.

Photo: Wikimedia

– Radi se o zbirci koja nije ni jeftina i koja je po procjeni stručnjaka najbolja na svijetu, od odora do oružja i dijelova brodova, odlikovanja, radi se o kompletnom presjeku ratne mornarice. Želimo ići i s jednim akvarijem s jadranskim ribama, jednom suvenirnicom, vidikovcem i pratećim ugostiteljskim objektom – rekao je Kapetanić koji nije htio nagađati koja će biti cijena obnove, ali dodao kako će sigurno biti više desetaka milijuna kuna

Ministar državne imovine Goran Marić još je u rujnu 2017. godine istaknuo kako Konavle jesu na rubu Hrvatske, ali ako po odnosu Vlade i Ministarstva državne imovine neće dopustiti da budu na rubu.

Photo: Youtube screenshot/Vlaho Torić

– Nama je silno u interesu da taj projekt zaživi i da ta nekretnina ne propada. Sviđa nam se projekt kako se namjerava raspolagati tom nekretninom rekao je tada Marić.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR MARIĆ: Tvrđava na Prevlaci do kraja godine općini Konavle

I.B.