2 min. čitanja

Preventivno-represivna akcija u Splitu - "Želiš li se mijenjati za mjesto?"

Preventivno-represivna akcija u Splitu - "Želiš li se mijenjati za mjesto?"
Foto: Facebook / Ilustracija

Na području Splitsko-dalmatinske županije, a u suradnji s područnim uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Policijska uprava splitsko-dalmatinska provela je preventivno-represivnu akciju nadzora korištenja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Od pokretanja projekta "Želiš li se mijenjati za mjesto" kojim se građane upozorava na potrebu poštivanja znakova pristupačnosti na javnim parkiralištima zabilježeno je manje zlouporaba, no podaci govore da još ima onih kojima su takvi znakovi nepoznanica, a osobe s invaliditetom ljudi drugog reda. U akciju su se uključili Grad Split, Županija i udruge koje se skrbe o osobama s invaliditetom.  

- Preko tisuću prekršaja ove godine su zabilježile kolege iz prometnog redarstva. To je njihov prioritetni zadatak, a mi u surađujemo s njima i odrađujemo taj dio - rekao je Slobodan Marendić, načelnik PU SD.

- Ono što je najvažnije je da osvijestimo građane da parkiranje na označenim mjestima za osobe s invaliditetom nije povlastica, nije luksuz, nego vrlo bitan faktor njihove mobilnosti i funkcioniranja u svakodnevnom životu - rekla je Maja Karaman Grbavac, savjetnica u područnom uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Susreću se s nerazumijevanjem, ponekad bezobrazlukom pa i ignoriranjem a primjera je pregršt

- Doživjela sam situaciju da se jedan auto koji je imao dozvolu parkirao tako da je zauzeo dva mjesta. Ostave jako malo prolaza da se vrata ne mogu otvoriti, a nama treba više mjesta. Ovim bi htjela probuditi svijest građanima da ako već imaš potrebu zauzeti to mjesto zauzmi jedno i vodi računa o nama - rekla je za HRT Dora Lovrić, Udruga Srce.

- Mi želimo graditi grad koji je grad ravnopravnih građana, a posebno grad koji brine o najosjetljivijim skupinama stanovništva. Pozivam sve građane da u ovom kontekstu poštuju odluke o parkirališnim mjestima osoba s invaliditetom - rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

A za to ne treba previše truda. Samo malo pozitivnog razmišljanja i poštovanja znakova.

Tako će policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u suradnji s prometnim redarstvima, u ponedjeljak, 26. rujna 2022. godine u vremenu od 8 do 11 sati na području policijske uprave provesti preventivno-represivnu akciju pod nazivom ''Nadzor korištenja parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom''.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.