1 min. čitanja

Prestala opasnost od potkornjaka na Marjanu

SPLIT – Nakon više od dvije godine borbe s potkornjakom, šuma na Marjanu napokon može “disati punim plućima”. Iz splitske gradske uprave poručuju kako je s danom 27. svibnja 2021. ukinuta izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, a koja je proglašena 5. veljače 2019. godine zbog sušenja šume uzrokovanog potkornjakom.

Cijela Hrvatska pratila je u veljači 2019. godine što se događa s park šumom iznad Splita. Drveće se počelo masovno sušiti, pojavila se bojazan da će Splićani ostati bez zelene oaze u samom središtu grada i to zbog potkornjaka, nametnika koji živi ispod kore drveta, buši stabla i dovodi do njihovog propadanja. U akciju spašavanja splitske zelene oaze uključili su se stručnjaci s Hrvatskog šumarskog instituta, koji su napravili analizu i plan rješavanja problema.

Foto: Park šuma Marjan

– Za vrijeme izravne opasnosti i režima kojim je upravljao Stožer civilne zaštite Grada Splita sve akcije na suzbijanju potkornjaka provođene su na temelju Akcijskog plana sanacije Park šume Marjan za razdoblje 2020.- 2022., što ga je izradio Hrvatski šumarski institut, a koji je u svojem znatnom obliku integriran u ovaj Program. To je jamstvo da će najveći kriteriji struke konačno biti primijenjeni na Marjanu i to u uređenim uvjetima. Grad Split je ostvario pravo šumoposjednika, što je preduvjet za odgovorno upravljanje i gospodarenje. Sve to trebalo je odraditi pred više desetljeća, kao što je trebalo kontinuirano njegovati i obnavljati šumu, a što zbog nereda i nebrige nije bilo ostvareno, ističu iz gradske uprave.

Ističu i kako je u tijeku realizacija projekta “Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti”, koji uključuje revitalizaciju Botaničkog vrta, Dječjeg grada, obnovu tradicijskih kućica, uređenje boćališta i piknik zona, trim-staze i biciklističke staze te skorašnju rekonstrukciju promatračnice na Sedlu. Ukupna vrijednost projekta je 26,6 milijuna kuna.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.