2 min. čitanja

Preplivao Dunav od Schwarzwalda do Crnog mora, jedino u Beogradu morao odustati

Preplivao Dunav od Schwarzwalda do Crnog mora, jedino u Beogradu morao odustati
Foto: DW Video screenshot

Od Schwarzwalda do Crnog mora – profesor kemije i strastveni plivač Andreas Fath preplivao je Dunav kako bi ukazao na problem zagađenja plastičnim otpadom. Ali u Beogradu je nakratko odustao. Zbog čega?

Na ušću Brigacha u Breg profesor kemije Andreas Fath krenuo je u neobičnu misiju: U roku od dva mjeseca htio je preplivati Dunav čitavom njegovom dužinom – prkoseći pritom hladnoći, olujama i visokim valovima. Sa sobom je poveo i ekipu kemičara, piše Deutsche Welle.

Dunav je druga najduža rijeka u Europi koja, sa svojih 2.700 kilometara toka, protječe kroz deset europskih zemalja. Ali s Dunavom se u Crno more svakog dana ulijevaju i četiri tone mikroplastike.

Kreditna kartica mikroplastike

- Mikroplastika je opasna jer se može akumulirati u mozgu i slabi naš imunološki sustav - kaže profesor Fath. - Osim toga, mikroplastiku unosimo svakodnevno. Kroz sol u našoj hranu svaki tjedan u organizam unesemo mikroplastiku veličine kreditne kartice – čitavih 5 grama - objašnjava.

Jedan od mogućih izvora mikroplastike u rijekama su i automobilske gume. One se u vožnji troše i čestice s ulica završe u kanalizaciju, a kasnije dospijevaju u rijeke.

Kemičari na brodu uzimali su uzorke vode na svakih stotinu metara i slali su ih u Beč na analizu. Osim toga, instalirali su i vlastiti laboratorij u kojem su mogli pratiti kvalitetu riječne vode.

Šok u Beogradu

U glavnom gradu Srbije došli su do šokantnih spoznaja. - U Beogradu je voda bila jako smeđa, mutna i dosta topla - priča Andreas Fath i dodaje da je jedino u glavnom gradu Srbije prekinuo plivački pothvat. - Nije mi palo napamet plivati tamo gdje se izmet 1,7 milijuna ljudi pušta u vodu bez ikakvog pročišćavanja.

Dva mjeseca kasnije svojevrsna ekološka avantura ušla je u završnicu. - Sutra je gotovo. Bilo je lijepih trenutaka, barem na kraju. Ali ponekad je to više nalikovalo mučenju - priznaje Fath.

Stari lučki grad Sulina u Rumunjskoj – i posljednji kilometar. Stigli su do cilja. Iza Fatha i ekipe je 2.700 apsolviranih kilometara. Analiza prikupljenih uzoraka vode trajat će još mjesecima. Ali trenutno im je najvažnije da su uspjeli, piše DW.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.