2 min. čitanja

Preminuo je čuveni moreplovac i jedriličar, Mladen Šutej

Preminuo je čuveni moreplovac i jedriličar, Mladen Šutej
Foto: More.hr

U ponedjeljak je u Zagrebu u 78. godini života preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar, autor brojnih knjiga, dokumentarnih serijala i čovjek koji je Hrvatima i stanovnicima bivše države otkrivao ljepotu, tajanstvenost i dramu plovidbe dalekim morima i oceanima, objavio je portal More.

Šutej je sam u jedrilici preplovio Atlantik te je dva puta obišao Rt Horn. Iako vlada mišljenje da je prvi Hrvat koji je preplovio Atlantik sam, to je ipak napravio Dubrovčanin Nikola Primorac 1870. godine u maloj jedrilici City of Ragusa - za okladu od tisuću funti, preplovio je Atlantik u oba smjera između Liverpoola i Bostona.

Lučica Žurkovo iz koje je Mladen Šutej s jedrilicom HIR 3 krenuo na svoje prvo putovanje preko Atlantika. Foto: Wikimedia

1982. godine došao je u posjed desetmetarske jedrilice HI 3 s kojom je htio preploviti Atlantik, s prijateljem Ozrenom Bakračem. No, Bakrač je u posljednji tren bio spriječen pa je Šutej odlučio sam krenuti.

Nekoliko godina kasnije zajedno s Bakračem oplovio je čitav svijet – najprije Atlantik, potom Tihi i Indijski ocean te se kroz Crveno more vratio kući. Usput su osvojili Rt Horn postavši prvi hrvatski jedriličari kojima je to uspjelo, piše portal More.

“Ranih devedesetih godina Mladen utemeljuje Hrvatski oceanski jedriličarski klub i u vrlo teškim, ratnim okolnostima uspijeva sagraditi Hrvatsku Čigru, s kojom se 1994. godine s posadom sljedbenika uputio u ekspedicijske plovidbe rubovima svijeta od Arktika do Atlantika, koje su trajale punih trideset sedam mjeseci. Osam godina potom ponovo se s Čigrom zaputio na plovidbu oko svijeta, ovaj put promotivniju i manje napornu, podijeljenu na 25 etapa na kojoj mu se u različitim fazama pridružilo gotovo dvije stotine jedriličara. O svojim plovidbama objavio je šest knjiga. Mnoge od njih bile su bestseleri među nautičarima”, opisuju ga na portalu More.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.