2 min. čitanja

Preminuo dugogodišnji ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo

Preminuo dugogodišnji ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo
Foto: IZOR

SPLIT - Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita objavio je da je 28. rujna 2022. godine, u 87. godini života, preminuo njihov dugogodišnji radni kolega i bivši ravnatelj dr. sc. Stjepan Jukić-Peladić.

Dr.sc. Stjepan Jukić Peladić rođen je 8. siječnja 1935. godine u Splitu gdje je završio osnovnu školu i Realnu gimnaziju 1954. godine. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu 1960. godine te magistrirao 1965. i doktorirao 1972. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj dugački i plodni znanstveni radni vijek započinje u Biološkom zavodu u Dubrovniku 1961. godine, nakon čega (1962. godine) prelazi u Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu u Laboratorij za ribarstvenu biologiju. Godine 1977. postaje znanstveni suradnik, 1979. viši znanstveni suradnik te 1983. godine znanstveni savjetnik. Bio je dugogodišnji voditelj Laboratorija za ribarstvenu biologiju, a u periodu od 1995. do 1997. godine bio je vršitelj dužnosti ravnatelja Instituta.

Njegov znanstveni rad bio je pretežno usmjeren na primijenjenu biologiju i morsko ribarstvo  s temeljenim ciljem ocjene obimnosti obnovljivih resursa u Jadranu, njihove prostorno-vremenske raspodjele, te dinamike populacije pridnenih vrsta riba, rakova i glavonožaca.Usavršavao se u Danskoj, Libanonu, Rusiji, Švedskoj, Italiji te u SAD kroz dvije Fulbright stipendije (Seatle, 1974. i 1978.). Bio je nacionalni predstavnik u brojnim međunarodnim tijelima iz područja ribarstva, a radio je i kao ribarski ekspert u Gani i Somaliji.

Jedan je od organizatora i glavnih predavača na  "Međunarodnom ribarskom tečaju za kandidate iz zemalja u razvoju", koji je bio organiziran tijekom 1980-88. godina na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, a završilo ga je preko 300 kandidata iz raznih zemalja Afrike, Azije, Južne i Srednje Amerike. Radio je i kao profesor na Poslijediplomskom studiju Oceanologije na Prirodoslovnog fakulteta u Zagrebu, te Studija morskog ribarstva Sveučilišta u Splitu.

Dr. sc. Jukić-Peladić je bio veliki zagovaratelj i inicijator internacionalizacije ribarstvenih istraživanja u Jadranskom moru te je sudjelovao u brojnim međunarodnim projektima. Skupa s prof. Corradom Piccinettijem sa Sveučilišta u Bologni organizirao je prvo sustavno međunarodno istraživanje obnovljivih resursa Jadrana kroz ekspediciju Pipetta, koja je kasnije prerasla u projekt EU MEDITS (paneuropsko istraživanje pridnenih resursa).

Osim velikog doprinosa ribarstvenoj znanosti, dr.sc. Jukić-Peladić je bio izrazito aktivan u sportskom životu, najprije kao nogometaš u brojnim klubovima (Hajduk, RNK Split, Crvena Zvezda, NK Srijem, NK Dubrovnik), a potom i kao predsjednik RNK Split (1988) te Hajduk od 1990. do 2022. godine. Za zasluge u sportu (nogometu) 2001. godine NSH dodijelio mu je diplomu FIFA-e.I nakon umirovljenja, dr.sc. Jukić-Peladić je ostao aktivan u brojnim poljima.

Radio je kao vanjski suradnik na projektima Instituta, održavao brojna javna predavanja na temu ribarstva i zaštite mora, bio aktivan član ekoloških udruga. U novije vrijeme, zajedno sa prijateljem i velikim zaljubljenikom u more Nevenom Milišićem, objavio je dvije izuzetno važne knjige o životu u moru: Ribe, te Glavonošci, meduze i bodljikaši.

Veliku podršku u znanstvenom radu i u životu dr.sc. Stjepanu Jukiću-Peladiću pružali su njegovi najbliži: supruga Žarka, sin Ninoslav, kćer Nikolina te unuci Matteo i Marco. Njima upućujemo izraze najdublje sućuti, a dragom kolegi Stipi veliko HVALA i mirno more na onom drugom, boljem svijetu, poručuju iz Instituta.

Izrazima sućuti pridružuje se i reakcija portala Morski HR.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.