2 min. čitanja

Prema Europskoj komisiji krenula nova inicijativa: “Potpuno zabranite ribolov koćama u zaštićenim područjima!”

Prema Europskoj komisiji krenula nova inicijativa: “Potpuno zabranite ribolov koćama u zaštićenim područjima!”
Foto: Tilt Green

Prema Europskoj komisiji krenula je nova inicijativa – zabraniti ribolov kočama u zaštićenim morskim područjima. U tu svrhu pokret građana Tilt Green organizirao je peticiju, koju je do sad potpisalo nimalo zanemarivih 23.111 građana, od 25.000 koliko ih žele prikupiti prije nego peticiju predaju u Bruxelles.

Od Europske komisije traže da u sklopu akcijskog plana zaštite oceana zabrane ribarenje pridnenim koćama u zaštićenim morskim područjima kako bismo do 2030. godine zaštitili 20% mora i oceana.

– Ribarenje pridnenim koćama pogubna je komercijalna praksa korištenja divovskih ribljih mreža veličine jumbo aviona. Iako im je svrha uloviti određene vrste riba koje žive na morskom dnu, takve mreže hvataju sve što im se nađe na putu i pritom ubijajaju ogromne količine prilova.

Ova praksa uništava morsko dno, neselektivno ubija ostatke prilova i razara biološku raznolikost. U isto vrijeme troši velike količine brodskog goriva, smanjuje potencijal morskih algi da apsorbira ugljik te uništava morsku bioraznolikost i lokalni ribolov.

Prema nedavnom izvještaju, ribarenje pridnenim koćama oslobađa više ugljika u atmosferu čak i od zračnog putovanja.

Trenutno postoji inicijativa na globalnoj razini da se do 2030. godine 30% svih mora i oceana odredi zaštićenim područjem, ali taj pokušaj zaštite još uvijek je u povojima. Europska Unija započela je sa zabranom ribolova kočama na dubini većoj od 400 metara, ali to nije dovoljno.

U ovom trenutku imamo priliku utjecati na plan Europske komisije za zaštitu mora koji bi trebao biti gotov u narednih nekoliko mjeseci.

Uz odgovarajuću zaštitu možemo spasiti i obnoviti vitalne morske ekosustave i biološku raznolikost. Možemo obnoviti količinu ribe i pomoći malim ribarima i lokalnim gospodarstavima.

Kao dio predstojećeg akcijskog plana za zaštitu oceana, pozivamo Europsku Komisiju da se obveže zabraniti ribolov pridnenim koćama u svim zaštićenim morskim područjima – poručuju iz organizacije Tilt Green i pozivaju na potpis peticije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OPORAVAK ŠKAMPA I OSLIĆA Jabučka kotlina europski primjer da se riblji fond može obnoviti!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.