3 min. čitanja

PREKRETNICA! Vjetar i sunce prvi put proizvode 10 posto svjetske električne energije

PREKRETNICA! Vjetar i sunce prvi put proizvode 10 posto svjetske električne energije
Photo: Pixabay

Klimatske promjene –  kako potražnja za energijom raste, iskorištavanje vjetra i sunca dostiže svojevrsnu prekretnicu, prvi put 2021. proizveli su 10 posto ukupne svjetske električne energije, pokazala je nova analiza.

Pedeset zemalja dobiva više od desetine svoje energije iz izvora vjetra i sunca, prema istraživanju istraživačkog centra za klimu i energiju Ember.

Kako su se svjetska gospodarstva oporavila od pandemije Covid-19 2021., potražnja za energijom je porasla.

Potražnja za električnom energijom rasla je rekordnom brzinom. Time je došlo do porasta energije ugljena, koja je rasla najbrže od 1985., prenosi BBC News.

Sunce i vjetar, te drugi čisti izvori proizveli su 38% svjetske električne energije u 2021. Po prvi put su vjetroturbine i solarni paneli proizveli 10% ukupne energije.

Udio vjetra i sunca udvostručio se od 2015. godine, kad je potpisan Pariški klimatski sporazum.

Najbrži prijelaz na energiju vjetra i sunca dogodio se u Nizozemskoj, Australiji i Vijetnamu. Sve tri zemlje su u posljednje dvije godine premjestile desetinu svoje potražnje za električnom energijom s fosilnih goriva na zelene izvore.

– Nizozemska je izvrstan primjer zemlje na sjevernijoj geografskoj širini, koja dokazuje da nije samo mjesto gdje sunce sja, već i čini veliku razliku u tome hoće li solarna energija rasti – kazala je Hannah Broadbent iz Ember centra.

Vijetnam je također zabilježio spektakularan rast, posebice solarna energija koja je porasla za više od 300% u samo jednoj godini.

– U slučaju Vijetnama, došlo je do ogromnog koraka u solarnoj proizvodnji koji je bio vođen feed-in tarifama – novcem koji vam vlada plaća za proizvodnju električne energije – što ga je učinilo vrlo privlačnim za kućanstva i komunalne usluge, gdje se koriste velike količine solarne energije – rekao je Dave Jones, Emberov globalni voditelj.

Dodaje još, da su zaključci analize zapravo ogroman napredak u solarnoj proizvodnji, koja nije samo zadovoljila povećanu potražnju za električnom energijom, već je dovela i do pada proizvodnje ugljena i plina.

Unatoč rastu i činjenici da neke zemlje poput Danske sada dobivaju više od 50% svoje električne energije iz vjetra i sunca, energija ugljena je također doživjela značajan porast u 2021.

Veliku većinu povećane potražnje za električnom energijom u 2021. podmirila su fosilna goriva, pri čemu je električna energija iz ugljena porasla za 9%, što je najbrža stopa od 1985. godine.

Velik dio porasta upotrebe ugljena zabilježen je u azijskim zemljama, uključujući Kinu i Indiju – ali povećanje potrošnje ugljena nije bilo usklađeno s upotrebom plina, koja se globalno povećala za samo 1%, što ukazuje da su rastuće cijene plina učinile ugljen održivijim izvorom električne energije .

– Prošle godine smo vidjeli stvarno jako visoke cijene plina, gdje je ugljen postao jeftiniji od plina – dodao je Dave Jones.

Ono što trenutno vidimo je da su cijene plina diljem Europe i većeg dijela Azije 10 puta skuplje nego u ovo doba prošle godine, gdje je ugljen tri puta skuplji.

Povećanje cijena i plina i ugljena nazvao je: “dvostrukim razlogom za elektroenergetske sustave da zahtijevaju više čiste električne energije, jer se ekonomija tako iz temelja promijenila.”

Istraživači kažu da usprkos ponovnom porastu ugljena 2021. godine, velika gospodarstva, uključujući SAD, UK, Njemačku i Kanadu, imaju za cilj prebaciti svoje mreže na 100% električnu, u sljedećih 15 godina.

Kako bi to učinili, znanstvenici kažu da iskorištavanje vjetra i sunca treba rasti za oko 20% svake godine do 2030.

Autori ove najnovije analize kažu da je to sada “vrlo moguće”.

Rat u Ukrajini također bi mogao potaknuti porast izvora električne energije koji ne ovise o ruskom uvozu nafte i plina.

– Vjetar i sunce nude rješenje za višestruke krize s kojima se svijet suočava, bilo da se radi o klimatskoj krizi ili ovisnosti o fosilnim gorivima, ovo bi mogla biti prava prekretnica – zaključila je Hannah Broadbent iz istraživačkog centra za klimu i energiju Ember.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.